El Procicat ha aprovat aquest dilluns el confinament municipal de dilluns a diumenge durant 10 dies a partir del 7 de gener -ara estava vigent el tancament perimetral comarcal-, així com el tancament del comerç no essencial els caps de setmana. A més, tancaran tots els dies els centres comercials, les botigues de més de 400 m2 i els gimnasos. Només es permetran les activitats esportives a l'aire lliure i només podrà obrir el comerç essencial (alimentació i farmàcies).

El lleure queda suspès, així com la majoria de les extraescolars. Només es podran realitzar les que mantinguin el mateix grup de convivència de l'escola i es facin al propi centre. La restauració i la cultura, en canvi, no sumen noves restriccions. Tampoc hi ha canvis en el toc de queda, que continuarà aplicant-se de les 10 de la nit a les 6 del matí.

El retorn escolar es manté en el dia 11 de gener. "Seran 10 dies per aturar el país amb una nova aturada social", ha resumit la consellera de Salut, Alba Vergés.

La Generalitat endureix així les restriccions a partir del dia 7 i durant 10 dies davant l'auge del coronavirus, amb l'establiment del confinament municipal cada dia i tancament de centres comercials i gimnasos, al temps que començarà a vacunar ja als sanitaris, en paral·lel a la gent gran a les residències.

Així ho ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, en una roda de premsa juntament amb el titular d'Interior, Miquel Sàmper, en què ha anunciat aquesta "nova aturada social" per intentar "mantenir el virus a ratlla". Sàmper també ha explicat que la Cerdanya i el Ripollès tindran les mateixes mesures que la resta del territori català a partir d'aquest dijous.

La decisió del Govern es produeix arran de la mala evolució dels indicadors epidemiològics de la pandèmia a Catalunya, que han anat empitjorant dia a dia, especialment la velocitat de contagi (la famosa Rt està a 1,27), l'índex de rebrot (500 punts) i el nombre de malalts ingressats als hospitals i les ucis.

Aquesta mala situació coincideix amb els retards patits en la campanya de vacunació, que han obligat Salut a començar a vacunar també els dies festius.

Les restriccions que no es veuen afectades, en principi, per l'enduriment de les mesures anunciat aquest dilluns són les que afecten l'àmbit de la cultura i la restauració. Recordem quines són:

Activitats culturals

Les activitats culturals, d'espectacles públics i recreatives que es desenvolupen tant en recintes tancats com a l'aire lliure poden obrir exclusivament per la seva programació ordinària i limitant l'aforament al 50% amb un nombre màxim de 500 persones. També en aquest cas, si es compleixen les mesures de ventilació i control d'aglomeracions establertes i amb un límit d'aforament del 50% es pot acollir un màxim de 1.000 persones.

Als establiments amb llicència o que hagin presentat la comunicació prèvia com restaurants musicals o com cafès teatre i cafès concert, els és d'aplicació el que s'estableix en relació amb les activitats d'hostaleria i restauració.

Arxius, biblioteques, museus, sales d'exposicions, galeries d'art i centres de creació i arts visuals romanen oberts i limiten l'aforament al 50% de l'autoritzat.

Hostaleria i restauració

Els establiments d'hostaleria i restauració poden obrir amb l'obligació de consumir sempre a taula, l'aforament limitat al 30% a l'interior, respectar les distàncies de seguretat i garantir la ventilació.

A les terrasses també s'han de guardar les distàncies de seguretat i es limita a quatre el nombre màxim de comensals per taula, llevat que pertanyin a la bombolla de convivència.

Excepcionalment, en els serveis de menjars dels dies 24, 25, 26 i 31 de desembre de 2020 i dels dies 1, 5 i 6 de gener de 2021, el nombre màxim de comensals s'estableix en sis persones, llevat que siguin convivents, sempre que pertanyin com a màxim a dues bombolles de convivència.

El servei només es pot dur a terme de les 7:30 hores a les 9:30 hores i de les 13:00 hores a les 15:30 hores, mentre que el servei a domicili o la recollida dels clients al local es podran portar a terme durant tot l'horari d'obertura de l'establiment. Als hotels, es podran oferir sopars, només als propis clients.Sense excepcions per segones residències

En aquest confinament municipal no es farà excepcions per desplaçaments a segones residències o per fer estades en allotjaments turístics, com sí que estava permès durant el confinament de cap de setmana vigent fins ara. Sàmper ha explicat que les persones que tinguin reserves en hotels, cases rurals o siguin en segones residències podran tornar al domicili després del dia 7 i, per tant, no cal que avancin la tornada. "Sempre hi ha hagut l'excepció de tornar al domicili", ha dit.

A banda, també seran una excepció a les restriccions els desplaçaments a centres sanitaris, per treballar o estudiar, per tenir cura de dependents o bé per fer actuacions davant d'òrgans judicials.

Les noves restriccions tampoc no canvien la previsió d'exàmens presencials de les universitats o les oposicions de docents, que es faran tal com s'havia previst i amb les mesures preventives corresponents. Sí que es mantindrà l'activitat reglada com ara els cursos de l'Escola Oficial d'Idiomes (EOI). "No estan recollides en l'àmbit extraescolar i poden iniciar els cursos que tenen", ha dit Vergés.

D'altra banda, Samper ha explicat que s'està treballant en un paquet de mesures per ajudar econòmicament els sectors afectats per les noves restriccions.

Restriccions per "mantenir el virus a ratlla"

Vergés ha explicat que les noves mesures busquen frenar la tendència a l'alça i "mantenir el virus a ratlla". Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha defensat que les noves restriccions són "unes mesures de molt impacte i curta durada" i ha apuntat que l'objectiu ara mateix "no és reduir les xifres" sinó "aturar-les i frenar-les". "Això és pot agosarat? Potser, però tenim el país i la situació econòmica que tenim, no som Alemanya, ni França ni Holanda, que ningú s'enganyi", ha afegit.

Argimon ha detallat que actualment s'està creixent un 4% en els casos detectats cada dia. Pel que fa a ingressos, ha dit que els darrers 15 dies han augmentat en un 27%, mentre que els últims 7 dies l'increment ha estat del 18,6%. Pel que fa a pacients d'UCI, la variació dels darrers 15 dies és del 20% i en els últims 7 del 16%. Segons ha assenyalat, això demostra que hi ha un creixement "sostingut" que ja va començar els dies 6 i 7 de desembre, amb el pont de la Puríssima.

Denúncies i identificacions

Des de 16 d'octubre, s'ha denunciat 1.419 establiments, 573 per part de Mossos i 856 per policia local. De l'1 de gener al 3 de gener s'ha fet 3.287 denúncies en total, i d'aquestes 67 han estat en establiments. Si es té en compte la darrera setmana, s'han fet 5.220 denúncies i en els darrers 15, 10.396. D'altra banda, en total ja s'han fet 134.121 identificacions per incompliment de les restriccions, 1.329 en el darrer cap de setmana.

Pel que fa al trànsit, hi ha hagut un descens del 40 i 50% de mitjana durant els festius i el cap de setmana respecte a l'any passat. En el cas del túnel del Cadí, i a causa del confinament comarcal a la Cerdanya i el Ripollès, s'ha notat una reducció de més del 90% respecte al 2020.

D'altra banda, Sàmper ha explicat que els Mossos van detectar 10 persones a l'Aeroport del Prat que van intentar embarcar en un avió en direcció a Abu Dhabi amb un certificat fals amb resultats de PCR. Segons ha explicat Sàmper, s'ha denunciat a les deu persones, de nacionalitat paquistanesa, per un delicte lleu de falsificació de certificats. A més, s'ha obert una investigació per aclarir qui podria haver-hi darrere de la falsificació. Segons el conseller, és la primera vegada que es dona una situació així a nivell grupal. Els Mossos ja havien detectat tres persones més que havien falsificat certificats per poder volar, però va ser en vols diferents.No es detecta casos de la nova soca del coronavirus

coronavirusEn ser preguntat per si s'ha detectat la nova soca del coronavirus a Catalunya, Argimon ha dit que de moment no s'ha trobat casos, però que "molt probablement" l'acabaran trobant al territori. El secretari de Salut Pública ha explicat que ara per ara s'està intensificant la seqüenciació i ha apuntat que és "difícil" que no sigui a Catalunya tenint en compte que ja està a altres comunitats autònomes de l'Estat.