La Comissió Europea va autoritzar ahir 'ús de la vacuna de Moderna a la Unió Europea, per la qual cosa serà la segona que s'administrarà al Vell Continent després de la de Pfizer BioNTech, aprovada el dia 21 de desembre.

Així ho va anunciar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en un missatge a les xarxes socials poques hores després que el prototip de Moderna rebés el vistiplau de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès). «Estem proveint els europeus de vacunes segures i efectives contra la covid-19. Hem autoritzat la vacuna de Moderna, la segona que s'usarà a la UE», va assenyalar.

En virtut dels contractes signats amb la farmacèutica estatunidenca, la Comissió Europea ha adquirit 160 milions de dosis de la vacuna de Moderna, 80 de fixes i altres d'opcionals. La llum verda de Brussel·les a la comercialització i ús del tractament de Moderna arriba tan sols tres hores després que l'EMA hagués atorgat l'autorització condicional de comercialització. Això augmentarà el nombre de dosis distribuïdes als estats membres, en un moment en què els retards i problemes en el desplegament de les vacunes ha suscitat crítiques d'alguns estats membres. Així, l'Executiu comunitari continua compromès a escurçar tots els procediments per concedir ràpidament l'autorització de les vacunes, quan el procés normalment requereix 67 dies. Com va recordar Von der Leyen, la Comissió Europea té compromeses 2.000 milions de dosis de les potencials vacunes, la qual cosa hauria de ser més que necessari per protegir la població de la UE i complir amb els compromisos internacionals adquirits pel bloc.

Per la seva banda, la comissària de Salut, Stella Kyriakides, va indicar que més vacunes seguiran les de Pfizer i Moderna. «Els nostres esforços no s'aturaran fins que les vacunes estiguin disponibles per a tothom a la UE», va assenyalar, i va recomanar que mentre es duri la campanya de vacunació convé tenir paciència i mantenir-se disciplinats i vigilants.

En paraules del director executiu de l'EMA, Emer Cooke, la vacuna de l'empresa estatunidenca suposa «una altra eina per a superar l'emergència actual». «Que tinguem aquesta segona recomanació d'una vacuna positiva en poc menys d'un any des que l'Organització Mundial de la Salut declarés la pandèmia, és un exemple dels esforços i el compromís adquirit per tots», ha recalcat.

Així, l'EMA ha recomanat per consens que la Comissió Europea concedeixi una autorització de comercialització condicional formal, com ja ho va fer fa unes setmanes amb la vacuna de Pfizer i BioNTech. En el cas de la vacuna nord-americana s'administra en dues injeccions al braç, amb 28 dies de diferència. Els efectes secundaris més comuns de la vacuna han estat generalment lleus o moderats i van millorar al cap d'uns dies de la vacunació.