Quatre persones han mort aquest dimecres i almenys 14 policies han resultat ferits durant l'assalt al Capitoli dels EUA, segons han assegurat a última hora de la jornada les autoritats locals, que han informat a més d'almenys 52 persones detingudes.

Desenes de manifestants favorables a Donald Trumphan irromput aquest dimecres al Capitoli dels Estats Units(EUA) mentre al seu interior se celebrava la sessió que havia de certificar la victòria de Joe Biden en les eleccions presidencials del 3 de novembre passat. El Congrés ha suspès la sessió davant la intrusió, mentre la policia intentava treure de l'edifici oficial els manifestants, fet que s'ha aconseguit passada la mitjanit. A fora, una gran manifestació també donava suport al fins ara president.

Les autoritats de Washington havien informat inicialment de la mort d'una dona, que va morir com a conseqüència del tret de la Policia del Capitoli, però després van actualitzar aquesta xifra. Tres persones més, que no van identificar, van morir com a conseqüència de "urgències mèdiques" que van sofrir en les instal·lacions del Capitoli, va dir el cap de la Policia Metropolitana de Washington, Robert Contee, en una roda de premsa nocturna.

Contee no va donar més detalls sobre aquestes morts i va agregar que 14 agents de policia van resultar ferits durant els incidents al Capitoli, dos d'ells de manera "greu".

Les autoritats han detingut almenys a 52 persones tant al Capitoli com en altres racons de la capital estatunidenca, de les quals unes 30 van ser arrestades per violacions del toc de queda que va imposar l'alcaldia de Washington a partir de les 18.00 hores (23.00 GMT).

L'alcaldessa de Washington, Muriel Bowser, va estendre durant quinze dies més l'estat d'emergència pública a la capital, fins a la investidura del president electe, Joe Biden, prevista per al 20 de gener.

Contee va assegurar a més que les autoritats van trobar i van desactivar dues bombes casolanes als voltants de les seus dels comitès nacionals (secretariats) dels partits demòcrata i republicà (DNC i RNC, respectivament). També van trobar un vehicle en el terreny del Capitoli on hi havia un rifle i fins a deu còctels molotov, va informar la cadena CNN.

L'assalt al Congrés es va produir quan totes dues cambres celebraven una sessió per a corroborar la victòria electoral de Biden en les eleccions de novembre passat.

El president sortint Donald Trump havia instat els seus aliats a interferir en aquest procés i al seu vicepresident, Mike Pence, a arrogar-se un poder que no li atorga la Constitució, i va arengar els seus simpatitzants perquè continuessin lluitant durant un míting al matí a Washington.

Els seguidors del president es van dirigir després al Capitoli i van entrar per la força en l'edifici, fins que les autoritats van aconseguir desallotjar-los més de tres hores després.

Escenes de violència durant l'assalt

Durant l'assalt s'han viscut escenes de violència, amb trencament de portes i finestres, i tal com recull la 'CNN', hi hauria una dona ferida en estat crític després de rebre un tret a la zona del pit. La Casa Blanca ha anunciat a través de la seva portaveu que activa la Guàrdia Nacional juntament amb altres serveis de protecció per intentar aturar una munió de seguidors de Trump descontrolada i que no ha parat de cridar proclames a favor de l'expresident, insistint que és el veritable guanyador de les eleccions americanes.

Aquest escenari que ha obligat a suspendre la sessió i desallotjar a les persones que hi havia dins. De fet, la mateixa policia ha recomanat als congressistes que es posessin màscares de gas. Pel que fa al vicepresident Mike Pence, ha estat evacuat per precaució. Mentre, Trump ha demanat als manifestants a través de Twitter que es mantinguin "en pau" i que no hi hagi escenes de "violència". En aquest sentit els ha recordat que són el partit de "la llei i l'ordre" i els ha instat a respectar les ordres de la policia.

Paral·lelament, s'ha anunciat un toc de queda en tota la ciutat de Washington des de les 6 de la tarda, fins a les 6 del matí de l'endemà.

Trump no frena: «Això és el que passa quan es roba una victòria sagrada a grans patriotes»

L'encara president dels Estats Units, Donald Trump, ha justificat la irrupció al Capitoli amb un nou comentari a Twitter on reitera les seves teories que li han "robat" les eleccions. "Això és el que passa quan es roba una victòria sagrada i claríssima a gran patriotes que han estat tractats malament i injustament durant molt de temps", ha afirmat Trump. "Aneu a casa amb amor i pau", ha afegit el republicà, que ha assegurat que aquest 6 de gener "és recordarà per sempre".

Bloquegen les xarxes socials del president sortint

Xarxes socials com Twitter o Facebook han pres una iniciativa gairebé inèdita en la seva existència en decidir en les últimes hores bloquejar els comptes del president sortint dels EUA, Donald Trump, després de l'assalt al Capitoli a Washington. "Com a resultat de la violenta situació sense precedents i en curs a Washington, D. C., hem requerit la remoció de tres @realDonaldTrump tuits que s'han publicat avui per violacions greus i repetides de la nostra política d'integritat cívica", explica en el seu missatge Twitter. "Això significa que el compte de @realDonaldTrump es bloquejarà durant 12 hores després de l'eliminació d'aquests tuits. Si no s'eliminen, el compte romandrà bloquejat", adverteix Twitter.

Facebook també va impedir que Trump publiqués en la seva plataforma durant 24 hores, segons va indicar la companyia en una nota que citen mitjans estatunidencs. Això es va produir després que la xarxa eliminés un vídeo que va publicar dels seus seguidors que van participar en l'assalt. Trump també sofrirà un bloqueig de 24 hores a la xarxa social Instagram, propietat de Facebook.

Biden reclama a Trump que aturi l'assalt al Capitoli: «Això no és una protesta, és una insurrecció»

El president electe dels Estats Units, Joe Biden, ha reclamat a l'encara president Trump que faci un missatge per la televisió per aturar l'assalt al Capitoli, que ha descrit com una "insurrecció". En una intervenció, Biden ha dit que les escenes de "caos, desordre i sedició" que s'estan vivint a Washington "no representen la veritable Amèrica". El president electe ha demanat a Trump que "compleixi la seva promesa i defensi la Constitució" per acabar un "setge" que amenaça la seguretat dels Estats Units. "El món està mirant", ha dit Biden, que ha admès que la situació demostra que "la democràcia és fràgil".

Pence: «Els implicats en l'atac al nostre Capitoli seran processats amb tot el pes de la llei»

El vicepresident dels Estats Units, Mike Pence, ha fet una crida perquè s'aturi la "violència i la destrucció" al Capitoli dels Estats Units. Pence ha anunciat a través de Twitter que els implicats seran processats "amb tot el pes de la llei" i ha instat als manifestants a "abandonar immediatament l'edifici". També ha recordat que s'han de respectar els agents de l'ordre públic. "La protesta pacífica és un dret de tots els nord-americans, però aquest atac no es pot tolerar", ha avisat.

Una posició totalment contrària a la del president sortint, Donald Trump, qui hores abans, i coincidint amb l'assalt dels manifestants havia titllat a Pence de "covard", ja que no ha fet res per "protegir el país i la Constitució". Una acusació on ha tornat a reiterar que es tracta d'unes eleccions "fraudulentes" i "inexactes". "Estats Units exigeix la veritat", ha reblat.

A més, la líder demòcrata del Senat, Chuck Schumer, així com la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, han emès una declaració conjunta demanant a Trump que exigeix als manifestants que abandonin el Capitoli "immediatament".

Bush condemna els disturbis al Capitoli i es mostra «consternat» pel comportament d'alguns dirigents

L'expresident dels Estats Units, George W. Bush, ha emès un comunicat on ha condemnat l'assalt al Capitoli. Bush ha assegurat que es mostra "consternat" pel comportament "imprudent" d'alguns líders, sense referir-se de manera directe a Donald Trump. També ha lamentat que no és la manera de disputar els resultats "en una república democràtica", i ha avisat que la insurrecció pot fer "molt mal" a la nació, així com a la seva reputació. D'aquesta manera ha definit els aldarulls dels manifestats pro-Trump com una "falta de respecte" a les "tradicions" i a "l'aplicació de la llei".