La Sala de Columnes de l'Ajuntament de Manresa va ser l'escenari, ahir, d'una compareixença «excepcional» per donar resposta a una situació «clarament d'emergència», en paraules de l'alcalde Marc Aloy, que va posar de bracet davant dels micròfons autoritats municipals i sanitàries.

L'alcalde Marc Aloy; Teresa Sabater, gerent en funcions de la Regió Sanitària Catalunya Central; Manel Jovells, director general d'Althaia, i representants de grups municipals van tancar files per traslladar a la ciutadania la gravetat de la situació, agrair els esforços del personal sanitari i de la població durant els darrers deu mesos, i alertar la minoria que no segueix les regles que el que fan té conseqüències.

L'alcalde Marc Aloy va celebrar que a Manresa no hi hagi brots en residències, on hi ha la població més vulnerable, però va explicar que l'altra cara de la moneda és que «el virus està molt escampat» per tota la ciutat.

En una situació d'increment de casos -més de mig miler en dues setmanes- i amb l'augment de contactes socials de les festes, la temença és que encara pugui esdevenir «molt més complexa», perquè «el virus està en plena expansió. La situació a Manresa és clarament d'emergència», va reblar Aloy.

L'alcalde va explicar que el fet que els cribratges mostrin que entre un 1% i un 2% són positius asimptomàtics implica que a Manresa hi ha «entre 1.000i 1.500 persones que no ho saben i són portadores del virus».

Són persones que si no prenen totes les mesures de seguretat estan contagiant.

El director general d'Althaia, Manel Jovells, va insistir en l'agraïment als treballadors de la sanitat i molt especialment als que lluiten a primera fila contra el virus i va recordar que la fundació assistencial treballa per donar respostes a les afeccions habituals a banda de la lluita contra la covid, i que això tensiona el sistema sanitari a mesura que creix l'afectació per la pandèmia.

Jovells va transmetre la «preocupació» per l'increment de visites i ingressos que en els pitjors casos suposa un augment de l'ocupació dels llits d'UCI.

Teresa Sabater, gerent en funcions de la Regió Sanitària Catalunya Central, ha estat la que ha donat resposta a una pregunta clau: per què Manresa té pitjors dades de risc de contagi i incidència per habitant que moltes altres ciutats? La resposta va ser que no es va poder baixar els números d'afectació de la segona onada tant com hauria estat necessari i això ha fet que l'inici de la tercera onada hagi partit de xifres més elevades.

Sabater va avançar que es valora fer algun altre cribratge a la ciutat on el virus es troba «molt escampat».

Va lamentar que en ponts i festivitats no tothom s'ha comportat «com tocaria» i és necessari «aplanar la corba perquè no podem seguir així», per les derivades que comporta de cara a l'assistència primària i hospitalària.

A la compareixença va assistir la regidora de Ciutat Saludable, Mercè Tarragó, així com representants dels grups municipals d'ERC, JxM, PSC i C's, però no de Fem Manresa.