El Congrés dels Estats Units ha certificat el demòcrata Joe Biden com a nou president després de l'assalt dels seguidors pro-Trump que ha acabat amb almenys quatre morts. En reiniciar la sessió on s'ha confirmat la victòria de Biden, el vicepresident Mike Pence ha admès que ha estat "un dia fosc per a la història dels Estats Units". Després d'un llarg debat que ha acabat passades les tres de la matinada, la Cambra de Representants ha rebutjat per 282 vots a favor i 138 en contra l'intent d'un grup de republicans per impugnar els resultats electorals a Arizona i Pennsilvània. També el Senat s'hi ha oposat amb 92 vots a favor i 7 en contra.

Així, finalment les dues cambres han donat el vistiplau formal al relleu a la Casa Blanca, encara ocupada pel president sortint Donald Trump. Una confirmació que coincideix amb la victòria dels demòcrates a les eleccions pel Senat a Geòrgia que els assegura el control de la cambra alta.

Els demòcrates guanyen a Geòrgia

Els demòcrates van obtenir aquest dimarts una doble victòria de gran importància a les eleccions al Senat a l'estat de Geòrgia, on havia calgut repetir-les. Els dos escons en joc van anar a mans dels candidats del partit de Joe Biden, que d'aquesta manera aconsegueix una mínima majoria a la cambra alta i no podrà ser boicotejat pels republicans, que sí que van poder vetar sense contemplacions les iniciatives de Barack Obama. Amb el resultat de Geòrgia els escons al Senat estaran igualats entre els dos partits, però la presidenta de la cambra, alhora vicepresidenta de Biden, Kamala Harris, podrà decantar les votacions amb el seu vot de qualitat.

Si més no durant els dos primers anys, Biden podrà tenir les dues cambres legislatives a favor seu, ja que els demòcrates tenen una petita majoria al Congrés. D'aquí a dos anys, en les anomenades eleccions midterm es renovarà una part del Congrés i, per tant, la situació podria tornar a canviar.

Els escollits són el líder religiós Raphael Warnock, un veterà de la política georgiana, i el jove Jon Ossoff. Els dos han guanyat els duels contra els seus rivals malgrat que el president Trump ha estat jugant fort en la campanya per impedir que els demòcrates fessin el tomb, una possibilitat que es presentava difícil segons els pronòstics inicials, però que ha anat fent-se més versemblant a mesura que avançaven els dies.

En la victòria demòcrata hi ha tingut molt a veure el perfil personal de Warnock, un pastor afroamericà que predica a la mateixa església on ho feia Martin Luther King. La mobilització del vot afroamericà i dels joves de les grans ciutats ha estat decisiva, com ho va ser per a la victòria de Biden. Encara més sorprenent ha estat la victòria d'Ossoff, que esdevindrà, amb 33 anys, el senador més jove de la cambra alta i el demòcrata més jove a entrar al Senat des que ho va fer, precisament, Joe Biden fa mig segle.

Geòrgia ha fet història en triar el primer senador demòcrata des de 1996 i ha donat la victòria per primera vegada a un senador afroamericà, que representarà el segon estat del país amb més percentatge de població negra.