L'inèdit intent de presa del Capitoli per part d'extremistes de dreta seguidors de Donald Trump ha provocat una onada de condemnes més enllà dels Estats Units. «Escenes lamentables al Congrés dels Estats Units», va escriure el primer ministre britànic, Boris Johnson. «Els Estats Units representen la democràcia arreu del món i ara és vital que hi hagi una transició pacífica i ordenada del poder».

«Òbviament estem preocupats i seguim la situació minut a minut», va assenyalar el primer ministre de la veïna el Canadà, Justin Trudeau, quan van començar els incidents. «Crec que les institucions democràtiques nord-americanes són fortes i espero que tot torni a la normalitat aviat».

El ministre d'Afers Exteriors d'Alemanya, Heiko Maas, no hauria imaginat mai que utilitzaria paraules com les que porten la seva firma a Twitter. «Trump i els seus partidaris haurien d'acceptar finalment la decisió de l'electorat nord-americà i haurien de deixar de trepitjar la democràcia». El ministre va advertir al seu torn que «el menyspreu per les institucions democràtiques té efectes desastrosos». Va recordar, a més, que després dels discursos «incendiaris» arriben «els fets violents». A parer seu, «els enemics de la democràcia estaran encantats amb aquestes terribles imatges de Washington DC».

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, va remarcar per la seva banda la necessitat que «els resultats d'aquestes eleccions democràtiques siguin respectats». El que va veure a les pantalles de televisió van ser imatges «xocants».

El cap de Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, va expressar la seva «preocupació» per la magnitud de la crisi institucional nord-americana, però va confiar en la «fortalesa de la democràcia» d'aquest país per girar full.

«La violència contra les institucions nord-americanes és un greu atac a la democràcia. El condemno. La voluntat i el vot del poble americà han de ser respectats», va assenyalar el ministre d'Afers Exteriors de França, Jean-Yves Le Drian.

Per la seva banda, el Ministeri d'Afers Estrangers de Turquia va demanar als nord-americans que resolguessin el conflicte amb sentit comú. «Creiem que els Estats Units superaran aquesta crisi política domèstica amb maduresa».

El president argentí, Alberto Fernández va expressar el seu «repudi» davant «els greus fets de violència i l'atropellament al Congrés ocorreguts avui a Washington DC», i va expressar el seu suport al «president electe» Biden. Des del Brasil, i potser amb certa previsibilitat, Jair Bolsonaro va sortir en defensa de Trump. «Ho he estat seguint tot», va dir sobre els episodis que commouen el món. I va afegir: «Vostès saben que estic vinculat a Trump i saben quina és la meva resposta». El capità retirat ha fet seva la interpretació de Trump de les eleccions en què va ser derrotat. Va recordar que es van conèixer «moltes denúncies de frau».