El president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar ahir que no assistirà el 20 de gener a la presa de possessió del seu successor, el demòcrata Joe Biden. «A tots els que m'ho han preguntat, no aniré a la presa de possessió el 20 de gener», va dir Trump en un lacònic tuit.

Trump va reconèixer per primera vegada dijous explícitament la seva derrota en les eleccions de novembre i va condemnar l'assalt perpetrat dimecres pels seus seguidors en el Congrés, un fet del qual ha estat responsabilitzat per haver-los arengat amb les seves infundades denúncies de frau electoral abans que ocorregués.

En un missatge fet públic ahir, Trump va assegurar que aquells dels seus seguidors que van cometre crims en l'assalt al Congrés, en el qual va haver-hi cinc morts, inclòs un policia, «pagaran per això». Trump s'ha passatels últims dos mesos, des que es van conèixer els resultats de les eleccions, denunciant irregularitats en les eleccions i un presumpte frau que no ha pogut demostrar.

Ahir, l'encara president del país va traslladar un missatge de confiança i agraïment als seus votants de cara al futur, als qui va assegurar que continuaran tenint «una veu gegant» en el futur i que seran tractats amb justícia en els pròxims mesos.

«Els 75 milions de grans patriotes americans que van votar per mi (i els lemes) Amèrica Primer i Que Amèrica Torni a Ser Gran de nou», tindran una veu gegant per al futur», va fer saber Trump en el seu compte de Twitter. El president també va assegurar que als seus votants «ni se'ls faltarà al respecte ni se'ls tractarà injustament de cap manera o manera».

«Els Estats Units és i ha de ser sempre una nació de llei i ordre, els manifestants que es van infiltrar en el Capitoli han profanat la seu de la democràcia estatunidenca», va dir Trump, qui va demanar una transició de poder «sense problemes», després de diverses setmanes inflant infundades acusacions sobre un frau electoral en les passades presidencials. «Els que van participar en els actes de violència i destrucció, no representen al nostre país. Els que van violar la llei, pagaran», va dir el polèmic i multimilionari mandatari.

La presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, la demòcrata Nancy Pelosi, va comunicar ahir als congressistes de tots dos partits que iniciarà el procés d'impeachment (judici polític) contra Donald Trump si el mandatari no dimiteix de manera «immediata».

En una carta enviada a tots els membres de la Cambra de Representants, Pelosi va sol·licitar als republicans que sol·licitin la dimissió de Trump pels «actes perillosos i sediciosos» del president prenent com a exemple les accions del Partit Republicà al final de la presidència de Richard Nixon.

«Avui, després dels actes perillosos i sediciosos del president, els republicans en el Congrés necessiten seguir aquest exemple i sol·licitar que Trump deixi el seu lloc, de manera immediata. Si el president no deixa el seu lloc de manera immediata i voluntària, el Congrés procedirà amb la nostra acció», va explicar Pelosi.

La creixent pressió perquè el Congrés iniciï el segon procés de destitució contra Trump pocs dies abans que abandoni la Casa Blanca després de perdre les eleccions presidencials, es produeix mentre Pelosi espera la resposta del vicepresident, Mike Pence, sobre si invocarà l'Esmena 25 de la Constitució estatunidenca per a apartar al president del seu càrrec.

L'Esmena 25 del text constitucional permet destituir el president si el vicepresident i una majoria del gabinet vota la seva destitució al·legant la seva incapacitat «per a exercir els poders i deures del càrrec».

Pelosi també va informar avui els membres del Partit Demòcrata en la Cambra de Representants que un nou procés de «impeachment» contra el president té més suport en el partit que el primer procés, realitzat al començament del 2020.