Europa amplia les restriccions davant l'avanç dels contagis de la covid-19, i especialment de la seva variant britànica, que dificulta el retorn a les classes presencials dels estudiants després del parèntesi nadalenc.

A més, la situació de les unitats de vigilància intensiva, cada vegada més saturades, i l'augment de les morts que, en alguns casos, superen les produïdes en els primers mesos de la pandèmia, intensifica la preocupació dels governs, les esperances dels quals estan posades en les vacunes, principalment.

Segons l'OMS, a Europa s'han acumulat 28 milions de casos i 622.000 morts, i s'han produït 273.000 contagis i 6.000 decessos entre el divendres i el dissabte. La majoria dels experts assenyalen les festes nadalenques, en les quals hi va haver reunions sense respectar les normes antivirus, com l'origen de l'augment dels ingressos hospitalaris, la qual cosa està fent que els sistemes sanitaris s'acostin al col·lapse.

El Regne Unit, on el primer ministre, Boris Johnson, va decretar de nou el dia 4 de gener una quarantena estricta, manté una corba de creixement de positius en constant elevació amb 2,9 milions.

Amb França amb 2,7 milions de contagis, Itàlia (2,2 milions) i Espanya (2 milions), la corba de positius diaris torna a ascendir, però encara no aconsegueix els màxims de novembre.