L'FBI ha alertat a la resta d'autoritats i agències federals de la possibilitat de «protestes armades» en les diferents capitals estatals durant els dies previs a la imminent presa de possessió del president electe, Joe Biden, el 20 de gener en l'escalinata del Capitoli a Washington.

El document, que recopila informació de diverses agències federals, com els departaments de Defensa, el d'Alcohol, Tabac, Armes de Foc i Explosius (ATF), o de Control de Drogues (DEA), s'ha fet eco de la crida d'un grup d'extrema dreta que en els últims dies està promovent un nou «assalt» en cas que el president, Donald Trump, sigui destituït abans de la possessió de Biden.

«Aquest grup identificat també planeja ´assaltar' les oficines governamentals, fins i tot en el Districte de Columbia i en tots els estats, independentment de si els estats van certificar els vots electorals per a Biden o Trump, el 20 de gener», assenyala el butlletí, publicat en un primer moment per la cadena ABC.

L'FBI també ha revelat que disposa d'informació relacionada amb «diverses amenaces» no sols sobre Biden abans de la seva investidura presidencial, sinó també sobre la vicepresidenta electa, Kamala Harris, i la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi.

L'informe del FBI es fa públic mentre s'intensifiquen les mesures de seguretat per a evitar episodis com el viscut el passat 6 de gener, en el qual van morir sis persones, entre elles dos agents de la Policia del Capitoli. L'alcaldessa de Washington, Muriel Bowser, havia demanat aquest dilluns al Departament de Seguretat Nacional reforçar la seguretat entorn del Capitoli de cara a la sessió d'investidura, a més de sol·licitar que l'FBI presentés «un dossier sobre possibles amenaces i informació d'Intel·ligència de manera diària» fins al pròxim 24 de gener.

«Tinc por per la nostra democràcia perquè tenim faccions molt extremes al nostre país que estan armades i són perilloses. El ´trumpismo' no morirà el 20 de gener», va alertar Bowser, qui ja va emetre fa dies una ordre per estendre l'estat d'emergència i el toc de queda a Washington durant 15 dies més.

La suposada incitació a la violència per part de Trump s'ha traduït en un augment de la pressió perquè abandoni el càrrec abans de la cerimònia d'investidura. A més ha propiciat l'obertura d'un judici polític o ´impeachment' en contra seva per «incitar a la insurrecció.

Per la seva banda, Trump va defensar ahir com «totalment apropiada» la seva arenga perquè els seus seguidors marxessin cap al Capitoli, que va desembocar en un assalt al Congrés, alhora que va rebutjar la violència enmig d'un ambient de tensió política no vist als EUA en dècades. «Si llegeixes el discurs (...) la gent va pensar que el que vaig dir va ser totalment apropiat», va afirmar avjir el mandatari als periodistes-