Les primeres 35.700 dosis de la vacuna de Moderna van arribar a ahir al matí l'Estat espanyol. Segons va informar la Moncloa. El camió, procedent de Bèlgica, va entrar a les 8 del matí al magatzem del Ministeri de Sanitat a Guadalajara amb 357 caixes amb 100 dosis cadascuna. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va afirmar en roda de premsa després del Consell de Ministres que les distribuiran de forma «equitativa» entre les comunitats, que les rebran entre avui i demà al matí. En total, l'executiu preveu que arribin 599.500 dosis de la vacuna Moderna fins a la tercera setmana de febrer. La quarta setmana de gener n'arribaran 52.000 dosis, la primera de febrer 127.900 i la tercera 383.900.

Illa va explicar que treballen amb la companyia per determinar quan es faran els enviaments posteriors. Moderna va aconseguir la certificació de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per la sigla en anglès) el 6 de gener. Segons la companyia, la vacuna té una eficàcia del 94%. La Comissió Europea ha emparaulat la compra de 160 milions de dosis aquest 2021.

Pel que fa a la vacuna de Pfizer, que ja s'administra a l'Estat des del 27 de desembre, a partir de dilluns que ve, 18 de gener, se'n començarà a dispensar la segona dosi als primers vacunats. Illa va avisar que venen «setmanes molt dures» de creixement de casos després de Nadal. «El gener serà molt complicat», va advertir. Tot i això, va rebutjar un confinament domiciliari i va opinar que les actuals restriccions que permet l'estat d'alarma són les «adequades». El ministre va defensar que, malgrat l'increment de casos i hospitalitzacions, les mesures adoptades per les festes de Nadal van ser les «adequades amb la informació que hi havia en aquell moment» i va remarcar que es van acordar amb les autonomies, que ja les van «revisar a l'alça». El ministre va assenyalar que altres països europeus també registren un augment de casos similar.

D'altra banda, Brussel·les ha promès l'arribada de «moltes més dosis» de la vacuna contra la covid-19 a partir de l'abril. La negociadora de la Comissió Europea (CE) dels contractes per les vacunes, Sandra Gallina, va assegurar ahir en una compareixença a l'Eurocambra que els contractes tancats amb les farmacèutiques preveuen la distribució a la primavera del gruix dels 760 milions de dosis comprades a Pfizer-BioNTech i Moderna. En canvi, el subministrament entre gener i març serà més limitat.

L'EMA també ha de decidir si aprova la vacuna d'Oxford-AstraZeneca el 29 de gener i ha convocat la reunió del seu comitè científic per valorar si avala la vacuna britànica després de rebre la petició d'autorització de la universitat i la farmacèutica.