Quan semblava que la vacuna Ruti, inventada per l'investigador manresà Pere-Joan Cardona per lluitar contra la tuberculosi, quedava aturada per manca d'inversió, la companyia d'R+D biotecnològica Archivel Farma en va agafar les regnes, va buscar inversors i va construir uns laboratoris per assajar-la. Ara, ha creat l'empresa RUTI Immune i ha aconseguit 1,6 milions d'euros a través de la plataforma de micromecenatge Capital Cell per, en aquest cas, lluitar amb la Ruti contra la covid.

La ronda per atraure capital ha comptat amb un total de 839 mecenes, entre els quals destaca un inversor espanyol que hi ha aportat fins a 600.000 euros.

Segons ha informat RUTI Immune en un comunicat, realitzarà estudis en animals i en humans per avaluar la capacitat de la Ruti per generar immunitat innata entrenada i així evitar infeccions per coronavirus. Alhora, l'estudi servirà per demostrar la seguretat de la vacuna i avaluar si pot reforçar l'eficàcia d'altres vacunes que ja s'estan comercialitzant.

La immunitat innata entrenada és una solució alternativa a les vacunes clàssiques, ja que no genera anticossos. Vol dir que té la capacitat de fer front als patògens amb la força que sigui necessària en cada moment. Segons detalla RUTI Immune, es tracta de «la primera línia de resposta a patògens desconeguts [...], dotant de memòria i entrenant el sistema immunitari per generar una resposta millor i més ràpida». Segons l'empresa, podria ser «la base de vacunes antivíriques d'ampli espectre i un primer recurs contra noves infeccions o mutacions de virus pandèmics».

Amb el capital que ha aconseguit, RUTI Immune confia a incrementar la capacitat de producció de la seva vacuna -actualment és de dos milions d'unitats anuals- i en prepara el desplegament global a partir de 2022. Fins ara, l'empresa ja l'ha administrat a personal sanitari de diversos hospitals argentins (com a mínim 369).

Recordem que la Ruti va ser el primer fàrmac de l'estat que va aconseguir el vistiplau per fer-ne un assaig internacional.

Cardona és el pare de la criatura (de la vacuna Ruti) i Archivel Farma i, ara, RUTI Immune, les empreses que en faran possible els assajos i la comercialització quan els hagi superat.