El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat aquest dimecres que, de moment, no s'avançarà el toc de queda per la covid-19 a cap territori de l'Estat. Illa ho ha acordat així amb els consellers autonòmics del ram en el marc del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. Illa ha explicat que algunes Autonomies han expressat dubtes amb la mesura, pel fet que es pogués concentrar gent a la resta de franges horàries. A més ha confiat que amb les mesures actuals -ha subratllat que algunes Comunitats encara tenen marge per recórrer- es podrà doblegar la tercera onada de la covid. El ministre també ha indicat que ja hi ha un milió de persones vacunades a Espanya i ha assegurat que l'efecte "es comença a notar" a les residències.

El titular de la cartera de Sanitat també s'ha referit a la dimissió del conseller de Sanitat de Múrcia, després d'haver-se vacunat al costat d'un centenar de càrrecs del seu Departament. Illa ha demanat cenyir-se al pla dissenyat per a les vacunacions, que estipula que els primers a vacunar-se han de ser els residents de centres geriàtrics i el personal sanitari de primera línia, seguits de la resta de personal sanitari i de les persones amb dependències. Avui ha anunciat que el pròxim col·lectiu serà el dels majors de 80 anys. Més enllà d'això, ha subratllat que els càrrecs públics han de ser "exemplars".

El ministre ha anunciat també que ja hi ha un milió de persones vacunades de la covid-19 a Espanya, i que 15.000 d'aquestes ja han rebut la segona dosi, per la qual cosa estan immunitzades. També ha assegurat que l'efecte de la vacunació "es comença a deixar notar" a les residències.

Illa, que ha començat la roda de premsa amb paraules "d'afecte" als familiars de les víctimes de l'explosió de gas en un edifici de Madrid -que ha deixat fins ara 3 morts i 11 ferits-, ha alertat que les dades "no són bones", amb 714 infectats per cada 100.000 habitants a 14 dies, tot i que la corba "es va estabilitzant". També ha admès que la pressió assistencial és "molt alta", amb les UCI ocupades al 35% per malalts covid en una xifra que "pujarà els propers dies".

Sobre el toc de queda ha explicat que no hi ha hagut consens al sí del Consell Interterritorial, i que el tema continua "sobre la taula". En tot cas, ha opinat que si s'apliquen bé les mesures que ja preveu el decret d'estat d'alarma, "doblegarem la tercera onada igual que hem doblegat la segona".

Revenda de vacunes

D'altra banda, Illa ha explicat que el govern espanyol ha revenut a l'Andorrà 30.000 dosis de la vacuna de Pfizer, i que el govern francès n'hi revendrà la mateixa quantitat de la de Moderna. Andorra no pertany a la Unió Europea i, per tant, no tenia accés a les compres que la Comissió ha fet per als països membres.