El jutjat de vigilància penitenciària 1 de Castella i Lleó ha estimat el recurs d'Iñaki Urdangarin i li ha concedit el tercer grau penitenciari. D'aquesta manera, podrà treballar fora de la presó i només tornarà al centre d'inserció social per dormir entre setmana, ja que podrà gaudir dels caps de setmana en llibertat. En una interlocutòria feta pública aquest dimecres, el jutge revoca l'acord d'Institucions Penitenciàries que el 30 de desembre de 2020 va acordar mantenir-lo en segon grau amb aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari, que li permetia fer sortides entre setmana i anar a casa un cap de setmana al mes.

La fiscalia es va adherir al recurs del cunyat del rei Felip VI i va donar suport a la progressió al tercer grau amb la condició que Urdangarin se sotmeti a un programa de tractament de delinqüència econòmica i mantingui la seva activitat laboral.

El magistrat sosté que la resolució que atorgava el 100.2 desconeix i s'aparta obertament de la recent jurisprudència del Tribunal Suprem, establerta arran del cas dels presos independentistes. En la interlocutòria el jutge recull la "positiva" evolució de l'intern i conclou que Institucions Penitenciàries no justifica "el pitjor tracte" que implica mantenir-lo en segon grau en relació amb la resta de condemnats del 'cas Nóos'.