La Unió Europea es proposa haver vacunat el 80% dels majors de 80 anys, sanitaris i personal de les residències al març i el 70% de la població a l'estiu. Aquest és l'objectiu que va marcar la Comissió Europea ahir en un intent per apressar als estats a vacunar davant les «diferències significatives» en el ritme de vacunació al bloc europeu. Per ara, la UE ha administrat la primera dosi a poc més d'un 1% de la població. D'altra banda, l'executiu europeu ha demanat als estats un acord per crear un «certificat de vacunació» europeu abans de finals de mes. El document serviria per homologar la immunització entre «els sistemes sanitaris de la UE» i eventualment a escala mundial en coordinació amb l'Organització Mundial de la Salut.

Dinamarca, Malta Eslovènia i Espanya lideren la cursa per vacunar la població contra la covid-19 a la Unió Europea, que va iniciar la campanya el 26 de desembre. Segons les últimes dades recopilades per la Universitat d'Oxford aquesta setmana, les autoritats daneses han vacunat gairebé un 3% de la població amb la primera dosi de la vacuna, mentre que les malteses, eslovenes i espanyoles entorn d'un 2%. Segons dades de la Generalitat, Catalunya també ha vacunat un 2% de la població amb la primera dosi.

D'altra banda, Brussel·les ha alertat que la tercera onada pot ser «més dura si no s'actua amb determinació» per contenir els contagis. «Les dades són preocupants a la Unió Europea, no podem ser complaents», va dir l'eurocomissaria de Salut, Stella Kyriakides. Europa registra un repunt de casos de la covid-19 des d'inicis d'any. Segons les últimes dades del Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties, la majoria de països europeus no han aconseguit frenar el contagi del virus després del període nadalenc. La República Txeca, Irlanda, Eslovènia i Lituània tenen la taxa més gran de contagis de coronavirus confirmats, superior als 1.000 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies. Espanya no arriba als 500 casos.