El Jutjat de Vigilància Penitenciària número 1 de Castella i Lleó ha estimat el recurs d'Iñaki Urdangarin, pres al centre penitenciari de Brieva (Àvila), i li ha concedit el tercer grau penitenciari, de manera que treballarà fora de la presó, tornarà al centre només per dormir i gaudirà de tots els caps de setmana en llibertat.

La concessió de l tercer grau és ja ferma, ja que la Fiscalia ha desistit de recórrer la interlocutòria judicial. L'acte, en línia amb el que s'ha apuntat pel fiscal, recull la «positiva evolució» de l'intern, quelcom que suposa que reuneixi els requisits legalment establerts per accedir al tercer grau, si bé com a complement es considera adequat el manteniment de l'activitat laboral que desenvolupa al centre Don Orione i la realització d'un programa de tractament específic en matèria de delinqüència econòmica.

El titular del Jutjat de Vigilància Penitenciària conclou que la resolució de la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries revocada «no dóna cap explicació» de la raó del pitjor tracte donat al recurrent davant dels altres condemnats en el cas Nóos, quan almenys, amb relació a un d'ells (l'ex soci), les circumstàncies de l'intern Urdangarin «són clarament més favorables el dia de la resolució que quan a aquell altre li va ser concedit el tercer grau, vulnerant-se amb això el principi d'igualtat consagrat a l'article 24 de la Constitució Espanyola».

Progressió de grau

D'acord amb aquesta decisió del Jutjat, Urdangarin, que es troba a la presó des de juny de 2018, podrà treballar fora de la presó i tornar al Centre d'Inserció Social d'Alcalá d'Henares (Madrid) per dormir cada dia , mentre que podrà gaudir de tots els caps de setmana en llibertat.

En un acte notificat a les parts, el magistrat revoca l'acord d'Institucions Penitenciàries, dictat pel director general d'Execució Penal i Reinserció el passat 30 de desembre, pel qual s'acordava el manteniment en segon grau del recurrent, amb aplicació de l'article 100.2 del Reglament penitenciari.

Suport de la Fiscalia

El Ministeri Fiscal es va adherir al recurs interposat per Urdangarin i va avalar la seva progressió al tercer grau amb la condició, aprovada ara pel jutge, que el penat mantingués la seva activitat laboral i se sotmetés a un programa de tractament de delinqüència econòmica.