El món local del Pirineu ha convocat una concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona el 29 de gener al migdia per reclamar a la Generalitat el confinament comarcal. Fa uns dies càrrecs electes del Ripollès, Alt Pirineu i Aran van signar un manifest on reclamaven mesures per combatre la pandèmia ajustades a cada territori i que es tinguessin en compte les zones rurals on hi ha menys densitat de població. Una setmana després, lamenten la «desatenció» del Govern a les seves peticions, que entre altres coses també incloïen ampliar els horaris d'obertura dels establiments de restauració. També acusen l'executiu d'«anuncis contradictoris» els últims dies amb la suspensió del programa Esport Blanc Escolar.

Els municipis del Pirineu volen visualitzar el seu malestar amb el Govern per la «manca de resposta» a les seves peticions en relació amb les restriccions contra la covid-19. Recorden que representen el 20% del territori a Catalunya, amb 96 municipis i 100.000 habitants. La concentració es farà a les 12 del migdia a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, complint amb les distàncies de seguretat i la normativa. Volen que el vicepresident del Govern i els consellers d'Interior, Salut i Territori rebin els presidents dels consells comarcals i els alcaldes de les capitals per escoltar les seves peticions i aconseguir «respostes argumentades».

A més de l'Aran i les sis comarques que van acordar el manifest la setmana passada, a la reunió d'electes del Pirineu d'ahir s'hi va sumar el Consell Comarcal del Berguedà i, a la propera, s'hi incorporarà el Consell i els ajuntaments del Solsonès. També hi ha convocats l'Associació catalana de municipis i comarques (ACM), la Federació de municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació de micropobles de Catalunya. També criden a altres municipis amb una baixa densitat de població i estan patint els greuges derivats de les restriccions perquè se sumin a la concentració. Altres punts com el Pla d'Urgell, l'Urgell, la Noguera i la Segarra ja s'hi han mostrat interessats.