El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha avisat d'un escenari «molt dur» les properes setmanes que portarà «al límit» les UCI, amb una previsió de 900 ingressats només per covid-19 -fins a 1.300 malalts sumant totes les patologies- en una tercera onada de la pandèmia més semblant a la primera que a la segona.

Així ho va expressar ahir el director del CatSalut, Adrià Comella, en roda de premsa telemàtica amb la consellera de Salut, Alba Vergés; el d'Interior, Miquel Sàmper, i el comissari dels Mossos d'Esquadra Joan Carles Molinero. Catalunya va notificar 4.431 contagis per covid-19 i 69 morts més en les últimes 24 hores, tot i que els principals indicadors epidemiològics continuen baixant lentament, com el risc de rebrot, ahir en 664 des dels 678 punts. Amb tot, preocupa la situació als hospitals, on hi ha 2.844 hospitalitzats per covid, 19 més que dimecres, dels quals 621 (9 més) estan greus a les UCI. Així, Comella va advertir que «la tercera onada de l'epidèmia no tindrà res a veure amb la segona i s'assemblarà més a la primera», entre març i maig de l'any passat, i si es compleixen les previsions, Catalunya estarà «al límit» de la capacitat assistencial, va alertat el director del CatSalut.

CatSalut preveu arribar les properes setmanes als 900 malalts crítics de covid, als quals s'haurien de sumar uns 300 pacients d'altres patologies, i Catalunya podria anar «a un escenari de 1.200-1.300 persones en llits d'UCI», va alertar Comella. El sistema de salut, va assegurar, «té capacitat de resposta» per a aquesta situació, però «obligarà a reprogramar determinades actuacions», com operacions no urgents o visites a especialistes, va reconèixer.

Quant a la vacunació, la consellera de Salut va avisar que «ningú es vulgui passar de llest» i ser vacunat abans que els col·lectius que tenen prioritat aquest trimestre. Vergés va assegurar que «no hi ha excepcions» i que la prioritat és que es vacunin les persones grans que viuen en residències, els treballadors que els cuiden i el personal sanitari de primera línia.