La farmacèutica Pfizer ha actualitzat la fitxa tècnica de la seva vacuna contra el coronavirus per aclarir que per aconseguir una sisena dosi dels seus vials s'han d'utilitzar xeringues «que no deixin un volum mort significatiu», en comptes de les considerades «estàndard», que redueixen aquesta possibilitat. El laboratori ha explicat que «si s'utilitzen xeringues i agulles estàndard, és possible que no hi hagi prou volum per extreure una sisena dosi d'un sol vial».

La seva comunicació és coherent amb la recomanació que l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) va fer el 8 de gener, per apuntar que cada vial conté fins a sis dosis si s'utilitza el material adequat, una més de les cinc que estaven aconsellades fins aleshores.

No obstant, a Espanya, no totes les autonomies disposen d'aquestes xeringues especials. Això ha provocat que algunes comunitats, a l'utilitzar xeringues convencionals, no hagin pogut aconseguir un ús més eficient de les dosis subministrades. És el cas d'Andalusia. El seu conseller de Salut, Jesús Aguirre, ha admès que al no disposar de xeringues de 0,1 ml pel «dèficit» d'aquest material no han aconseguit aprofitar la sisena dosi, cosa que suposa «un 20%».

Consideracions de Pfizer

En tot cas, Pfizer aclareix que, després de la dilució del producte, els vials de la vacuna contenen sis dosis de 0,3 ml, i per extreure sis dosis d'un sol vial «s'han d'utilitzar xeringues o agulles que no deixin un volum mort significatiu».

«Independentment del tipus de xeringa i agulla, si la quantitat de vacuna que queda al vial no pot proporcionar una dosi completa de 0,3 ml, s'ha de rebutjar el vial i qualsevol excés de volum», afegeix, perquè, a més, «mai s'ha de combinar l'excés de vacuna de diversos vials».

Minimitzar el desaprofitament

Assenyala igualment que l'obtenció de sis dosis del vial multidosis actual amb les xeringues adequades «pot ajudar a minimitzar el desaprofitament de vacunes i permetre'n l'ús més eficient».

El laboratori afirma que al canviar en aquests termes la fitxa tècnica per a l'aplicació de la vacuna vol «aportar claredat als professionals sanitaris, minimitzar el desaprofitament de vacunes i, en última instància, permetre que més persones a tot el món es vacunin enmig d'una crisi de salut pública».

També assegura la farmacèutica que complirà els seus compromisos de subministrament «d'acord amb els nostres acords existents, que sempre es basen en l'entrega de dosis, no en vials, i la fitxa tècnica vàlida en aquell país».