Fernando Simón va començar parlant la setmana passada que la variant britànica tindria «un impacte marginal», uns dies després es va mostrar «preocupat» i aquest dijous ha admès que és probable que acabi sent la soca dominant a Espanya cap a mitjans de març, amb una presència d'entre el 40% i el 50% del total. Al ser molt més contagiosa (entre un 30% i un 50%) el seu impacte en la pandèmia seria enorme, però el portaveu tècnic del Govern per a l'epidèmia no creu que sigui necessari prendre implementar noves restriccions a nivell nacional. «L'important és aplicar bé les que estem aplicant, una cosa que amb la soca britànica cobra encara més importància», ha assenyalat.

La previsió de Simón és imprecisa, ja que parteix de les estimacions dels estudis disponibles a Espanya molt preliminars. Dilluns passat va afirmar que està per sota 5% de prevalença i aquest dijous ha dit que podria ser potser del «2%, del 3% o del 4%».

Altres científics afirmen que la prevalença de la variant es duplica cada setmana en contextos d'alta transmissió com l'espanyol, amb la qual cosa si ara estem en el 4%, en quatre setmanes, cap a finals de febrer la prevalença podria ser ja del 60%.

Els científics

El gir de Sanitat es produeix el dia en què des de diferents fòrums s'ha advertit que cal actuar ja contra la soca. Catorze científics centreeuropeus d'alt nivell han publicat aquest dijous una carta a la revista científica 'The Lancet' en la qual reclamen als estats que augmentin immediatament les restriccions a la mobilitat i a la interacció social tant d'àmbit fronterer com a l'interior de cada un d'ells davant l'arribada de les noves variants britànica i sud-africana.

Els experts se centren especialment en la britànica, la més estesa, i asseguren que podria causar «una nova onada de propagació viral» que no podria ser frenada per «les mesures actuals» tot i que la corba de contagis estigués estabilitzada o estancada.

Els signants de l'article brinden un càlcul molt fàcil d'entendre per als qui segueixen els butlletins diaris de la pandèmia, especialment els de Catalunya: «Les estimacions suggereixen que l'R podria augmentar d'1 a aproximadament 1,4». És a dir, la velocitat de reproducció, el nombre de persones que contagia cada infectat augmentaria en 0,4.