Nombrosos experts i professionals sanitaris han coincidit aquest diumenge a reclamar que es decreti un confinament total i estricte durant un curt espai de temps a Catalunya, per frenar la pressió hospitalària ocasionada per la pandèmia del coronavirus, especialment a les UCI, que ja atenen 675 pacients.

L'evolució de la pandèmia continua a la baixa a Catalunya amb unes dades epidemiològiques que milloren lleugerament diàriament, però això no alleuja de moment la pressió als hospitals, que en les últimes 24 hores s'ha incrementat amb 105 nous ingressos i 16 persones més a les UCI, apropant-se cada dia més els 700 pacients.

Segons les dades actualitzades aquest diumenge pel departament de Salut, a Catalunya s'han comptabilitzat en les últimes 24 hores 2.778 nous casos de COVID-19, al temps que han mort tres persones més, el que eleva a 18.557 els morts com a conseqüència d'aquest virus des de l'inici de la pandèmia.

Un dels principals indicadors per conèixer la situació epidemiològica, la taxa que mesura la velocitat de propagació de virus (Rt), ha baixat 5 centèsimes i se situa en 0,92, per sota de l'1 des d'ahir, el que apunta a un retrocés de la pandèmia.

El nombre de nous casos confirmats (2.778) suposa un miler menys que els comptabilitzats ahir (3.809), el que, al costat de la Rt a la baixa, dibuixa un escenari en què la corba de contagis comença a baixar, quan es compleixen poc més de dues setmanes de l'enduriment de les restriccions a la mobilitat i l'activitat comercial.

Tot i la bona evolució dels indicadors, les escoles de tots els professionals de la salut de Catalunya han demanat públicament, davant la pressió hospitalària, que es decreti un confinament total "curt, estricte i intensiu", pel qual es concedeixin "ajudes justes" als sectors més afectats pel tancament. El president de Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha informat en les xarxes socials d'aquest acord dels col·legis professionals de metges, infermeres, odontòlegs, veterinaris, farmacèutics, psicòlegs, podòlegs, fisioterapeutes i treballadors socials, que per primera vegada en aquesta pandèmia han consensuat tots junts una petició d'aquest tipus.

Padrós ha explicat en una entrevista a TV3 que els esmentats col·legis comparteixen "molta preocupació" per les dades sanitàries, "no els epidemiològics, que sembla que tenen una petita millora", ja que a Catalunya, ha subratllat, "estem vorejant el col·lapse".Ha explicat que els ingressos per coronavirus han portat els hospitals "a deixar d'atendre coses més enllà de la COVID" i que el nivell d'ocupació, especialment en les unitats de cures intensives, "està superant de molt el de la segona onada i s'acosta perillosament al de la primera", en un escenari en el qual els professionals de la salut tenen un cansament psicològic i físic" important".

Tot això, ha argumentat, desembocarà en "una situació molt límit", no només a Catalunya sinó també en altres punts d'Espanya. "No estem fent una defensa gremial, que seria legítima", ha postil·lat, sinó fent una petició amb l'esperança de "ser escoltada" davant l'arribada d'uns dies "crítics" que poden derivar en el col·lapse de sistema.

Padrós ha recordat que aquest confinament sobrepassa les competències de la Generalitat, per la qual cosa hauria de decretar el Govern espanyol amb l'acord de Congrés.

També el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, sosté que el risc d'extensió a Catalunya del cep britànica de la COVID-19, de la qual divendres ja es van detectar més de 60 casos, fa necessari allargar les restriccions actuals, en un escenari que veu "en ebullició".

En una entrevista que publica La Vanguardia, Argimon adverteix que el descens iniciat del nombre de contagis és "poc sòlid" i que hi ha dos factors que poden fer canviar la situació: l'augment "molt ràpid" de l'epidèmia a tot Espanya i alguns països europeus, que fins i tot han pres mesures molt més dràstiques, i l'extensió de la variant britànica de virus.

En la mateixa línia, el director de Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha advertit a RAC1 que "en dues setmanes tenim l'expectativa d'arribar als 900 pacient en les UCI i uns 350 llits no covid. El podem manejar, però amb una alteració molt intensa de la programació hospitalària ... Això sense tenir en compte el cep britànica"."Si les condicions es tornen a alterar -ha afegit Comella-, és molt probable que superem els mil ingressats a les UCI per covid en deu o dotze dies".

L'exdirector de sistemes de salut de l'OMS Rafael Bengoa ha estimat que les actuals restriccions faran baixar els contagis, encara que de manera "molt lenta", mentre que un confinament domiciliari aconseguiria un efecte més ràpid i menys mortalitat. "Estem acceptant una molt alta mortalitat", ha dit el facultatiu, en no optar pel confinament domiciliari.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Bengoa, especialista en salut comunitària, ha dit que no creu que els comicis previstos inicialment per al 14F puguin multiplicar els contagis. "Sé que hi ha un gran debat, però no crec que, si es fan bé les coses, sigui un gran focus d'infecció", ha indicat.

"A la gent li demanarem que surti per vacunar-se o fer alguna activitat concreta, essencial. Si considerem que votar és una activitat essencial, el més lògic és organitzar bé les coses i fer-ho. Que sigui ara o al maig no canviarà molt el problema perquè l'efecte de les vacunes el notarem més tard que d'aquí a dos o tres mesos", ha assenyalat Bengoa. Una opinió sostinguda pel director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals de la Generalitat, Ismael Peña López, que s'ha mostrat convençut que les eleccions catalanes es podran celebrar el 14F amb garanties sanitàries, i que el risc per a la ciutadania serà menor que el d'"anar a la fleca o a la botiga de la cantonada".