La Patronal Metal·lúrgica de la Catalunya Central ha posat en marxa diverses iniciatives per fer front a la difícil situació econòmica i donar impuls al sector, un pilar de l'economia bagenca, especialment del sector industrial. Així, ha posat en marxa una newletter, Fusion, «per donar a conèixer a l'exterior les empreses del territori, explicant quines són i que fan, i, a la vegada, per impulsar la formació, la innovació i la col·laboració entre empreses», explica Xavier Perramon, president de la patronal. El nom escollit, Fusion, s'associa a processos productius del sector, a més de ser un nom intel·ligible en diverses llengües i de suggerir, també, unitat d'acció, explica Perramon.

A més de la publicació digital, Perramon assegura que l'associació metal·lúrgica «està valorant la creació d'una agrupació d'empreses que vulguin sortir a exportar conjuntament compartint estratègies d'internacionalització i els seus costos, sota la mateixa marca Fusion», amb l'objectiu d'«ajudar a potenciar les seves capacitats i competitivitat en mercats internacionals».

Xavier Perramon explica que des de la patronal s'està treballant, al marge de Fusion, per posar en contacte les empreses del sector, sobretot aquelles en què es detecta una activitat més baixa «i podrien estar en risc», per tal de «re-impulsar-les». Així, es promou que hi hagi un transvassament d'activitat o bé que inversions de capital per «buscar sinergies».

D'altra banda, Perramon assegura que diverses empreses de la patronal bagenca han presentat projectes per poder optar als fons de la UE per a la reconstrucció i transformació econòmica. Es tracta d'ajuts per per implementar programes de modernització i digitalització dels seus processos de productius. La mateixa patronal, apunta Perramon, ha començat contactes i ha participat en grups de treball, integrats per administracions i institucions, per treure el màxim rendiment als fons Next Generation.