El personal d'emergència va aconseguir rescatar ahir 11 dels 22 miners que van quedar atrapats fa ara dues setmanes després d'una explosió en una mina d'or en construcció a la Xina, segons va informar la premsa local.

Segons l'agència estatal Xinhua, els equips van treure al primer dels miners, que es trobava «extremadament dèbil» ahir al matí. Xinhua i el diari Global Times van afegir més tard que els equips van aconseguir treure a onze miners en total, els quals havien aconseguit establir contacte amb l'equip de rescat anteriorment.

Un total de 22 miners van quedar atrapats el passat dia 10 després d'una explosió registrada en aquest complex en construcció de la província oriental de Shandong.

Després de l'operació d'ahir, dels 22 miners que van quedar atrapats 11 han estat rescatats, mentre que 1 va morir i els altres 10 continuen desapareguts.

Un miner va ser donat per mort després de deixar de mostrar signes vitals dies després de quedar inconscient per les ferides que l'explosió li havia causat al cap.

Els equips de rescat van assenyalar el divendres que podrien trigar més de dues setmanes a treure als miners, temps que necessitarien per a perforar un pou pel qual extreure als supervivents. No obstant això, un obstacle que bloquejava el lloc va cedir ahir abruptament, segons Global Times, la qual cosa va facilitar el rescat.

La dificultat de les tasques de rescat també es deu al fet que els encarregats de la mina no van informar les autoritats fins 30 hores després de produir-se, la qual cosa va suposar la detenció de diverses persones, la destitució dels dos màxims responsables polítics de la zona i l'obertura d'una recerca oficial sobre aquest tema.

Les explotacions mineres xineses, especialment les de carbó, principal font d'energia del país, registren una alta sinistralitat, encara que durant els últims anys el nombre d'accidents mortals s'ha reduït significativament.