La farmacèutica AstraZeneca, que produeix la vacuna d'Oxford, ha comunicat a la Comissió Europea que també retallarà en un 60% la comanda que havia d'entregar durant el primer trimestre del 2021 per problemes de producció. El laboratori està pendent d'obtenir l'autorització europea a finals de gener, per començar a servir l'antigen, que fins ara només s'ha distribuït al Regne Unit.

«Els volums inicials seran menors que els previstos inicialment per una caiguda de rendiment en un centre de fabricació de la nostra cadena de subministrament europea», va assegurar la companyia en un comunicat, sense donar-ne més detalls.Després de l'anunci dels britànics divendres, un portaveu de la Comissió Europea va afirmar simplement que estan «treballant per obtenir més informació».

La vacuna d'Oxford en principi era la tercera prevista a la Unió Europea, després de les de Pfizer/BioNTech i Moderna, i la més esperada perquè és més fàcil d'emmagatzemar i més barata. S'havien contractat 80 milions de dosis per al primer trimestre, de les quals només podran entregar 31 milions.

L'anunci del retard arriba després dels problemes de producció de Pfizer, que també ha retallat les entregues. La CE aspirava a comprar uns 300 milions de dosis a Astra, més 100 milions d'addicionals.

La Unió Europea i l'EMA estan sota forta pressió dels països membres per accelerar l'aprovació de noves vacunes contra el coronavirus.