El Govern de la Generalitat ultima un nou paquet d'ajudes «extraordinari» per als sectors i treballadors més afectats per la crisi de la covid. El pressupost superaria, segons fonts coneixedores, els recursos dotats per a l'últim subsidi per als autònoms, que va ser de 264 milions d'euros.

>>Actualització: Els autònoms rebran 2.000 euros i les empreses amb menys de 50 empleats en cobraran 2.000 euros per treballador en ERTO si mantenen l'ocupació

L'Executiu català preveu anunciar aquest dilluns una bateria de subsidis i transferències destinades als treballadors afectats per erto o als autònoms amb baixos ingressos, així com transferències directes per a les pimes especialment afectades pel tancament. Dos perfils d'ajudes sobre les quals les patronal i els sindicats catalans fa setmanes que pressionen. Així ho han explicat fonts de la vicepresidència, després d'una reunió en què ha participat el vicepresident Pere Aragonès, el conseller de Treball, Chakir el Homrani, i el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa.

El Govern avança noves injeccions públiques de recursos sense haver materialitzat encara tots els subsidis anunciats després de les restriccions post-Nadal. El portal per sol·licitar les ajudes directes per a les botigues dels centres comercials clausurats per recomanació del Procicat, per exemple, encara no s'han obert al públic per a la seva sol·licitud. Previsiblement, i tres setmanes després de ser anunciades, aquesta setmana vinent s'obrirà el procés de concurrència per als potencials beneficiaris. Els agents socials no han sigut informats encara del detall de les noves mesures avançades pel Govern, segons confirmen fonts d'aquests, i tampoc del pressupost disponible per donar-ne compliment.

Afectats per un erto

L'Executiu català es reunirà aquest dilluns amb les patronals i sindicats més representatius de Catalunya per informar-los del nou paquet d'ajudes. Les mesures avançades pel Departament de Vicepresidència coincideixen, a grans trets, amb les propostes exigides pels agents socials l'últim mes. La conselleria dirigida per Chakir el Homrani coordinarà una ajuda per a treballadors afectats per un erto i que, a causa de l'esmentada suspensió, arrosseguin un nivell baix d'ingressos.

El Govern no ha revelat, de moment, detalls sobre qui es podrà acollir a aquestes ajudes. CCOO va reivindicar, aquesta setmana passada, que el Govern disposés un subsidi per a tots els treballadors en suspensió i que els seus ingressos estan per sota de l'import del salari mínim interprofessional (SMI). Fins ara aquest col·lectiu havia quedat exclòs dels ajuts disposats des de Catalunya, a excepció d'una ajuda puntual de 200 euros habilitada per a 100.000 famílies l'abril del 2020. Per això va habilitar 20 milions d'euros.

Treballadors autònoms

L'administració catalana també preveu ampliar les ajudes per al col·lectiu de treballadors autònoms. L'exercici passat un total de 132.000 treballadors per compte propi, amb rendes baixes, van percebre un subsidi únic de 2.000 euros. Per això va habilitar 264 milions d'euros, després del fiasco de fa uns mesos amb una anterior remesa d'ajudes i que va derivar en el cessament de la cúpula de Treball. Aragonès ja va avançar la seva intenció de reeditar noves ajudes d'aquest estil a partir del 2021. Per distribuir-les, el Govern va fer servir un cens obert per a tot el col·lectiu d'autònoms. I un dels detalls que Aragonès haurà d'aclarir és si els potencials perceptors d'aquesta nova ajuda hauran d'estar-hi inscrits o s'obrirà un nou sistema.

Pimes i sectors més afectats

Un altre dels potencials objectius per a la injecció pública de recursos des de la Generalitat són les pimes, especialment les pertanyents als sectors més castigats. La setmana passada Pimec insistia en la seva demanda de transferències directes per a les petites i mitjanes empreses més castigades pel tancament i la limitació de l'aforament. I allargava la mà a acceptar obligacions per mantenir l'ocupació a canvi d'aquestes ajudes directes. I aquest és l'esquema que pretenen traslladar als agents socials des del Govern, segons expliquen fonts d'aquest.