Catalunya destinarà pràcticament totes les vacunes que ha rebut de Pfizer aquesta setmana, unes 57.000 en lloc de les 59.000 previstes, a les segones dosis per a les residències i hospitals. «Ens hem de centrar en les segones dosis de residències», va informar la consellera de Salut, Alba Vergés, en roda de premsa telemàtica per explicar la situació de la pandèmia a Catalunya.

Vergés va argumentar que «no podem planificar l'administració de primeres dosis noves si no se'n sap el ritme d'arribada ni la seva disponibilitat, que «ho condiciona tot». El que sí que és clar és que dels 57.000 vials que han arribat de la vacuna aquesta setmana se n'hauran d'extreure sis dosis de cadascuna «sempre» i «amb la instrucció clara d'aprofitar-la totalment», va considerar la consellera.

Per la seva banda, el coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, va explicar en la mateixa roda de premsa que el 4,3 % del total de les persones que podrien rebre la vacuna, la rebutgen. Entre el personal sanitari aquest percentatge baixa a l'1 % i, en canvi, puja al 6 % entre els treballadors de les residències geriàtriques. «El 3 % d'usuaris que viuen en residències o les seves famílies no han volgut que se'ls vacunés», va indicar Mendioroz, que es va mostrar partidari de no fer obligatòria la vacuna sinó convèncer que es produeixen molt pocs casos de reaccions al·lèrgiques i que és positiu per evitar la malaltia.

D'altra banda, va explicar que han d'arribar 8.500 dosis de la vacuna de Moderna aquesta setmana, tot i que no tenen confirmació de quin dia. Respecte a aquesta vacuna, la companyia va assegurar que s'ha demostrat efectiva en proves de laboratori contra les noves variants de coronavirus detectades al Regne Unit i a Sud-àfrica.