La Unió Europea (UE) intenta pressionar les farmacèutiques perquè lliurin les dosis de vacunes del coronavirus que s'havien compromès a proporcionar durant el primer trimestre de l'any, després dels anuncis de retards per part de Pfizer i AstraZeneca.

El president del Consell Europeu (CE), Charles Michel, va assegurar que els laboratoris mantindran el calendari inicial de lliuraments a la UE a partir del 25 de gener, després que Brussel·les intervingués perquè es respectessin els contractes. «Farem que es respectin els contractes que han estat validats per les farmacèutiques i ens comprometem a que hi hagi transparència utilitzant tots els mitjans jurídics dels quals disposem», va dir Michel a l'emissora francesa Europe 1. El president del CE va insistir que des de Brussel·les han hagut de «barallar-se i fer un cop sobre la taula» per demanar claredat sobre les raons dels retards i també han demanat a les empreses que parlin amb transparència sobre les dificultats de producció. «Quan s'han anunciat retards, per exemple de Pfizer, hem actuat amb fermesa i, finalment, els retards de diverses setmanes s'han reduït a alentiments en el lliurament», va afegir.

Les respostes dels estats

La majoria d'estats membre s'ha limitat a manifestar el seu descontentament o malestar i a instar les empreses que accelerin el lliurament d'injeccions i compleixin els pactes.

El primer ministre de Bèlgica, Alexander de Croo, va rebutjar la setmana passada actuar contra Pfizer als tribunals i va considerar que posar en marxa litigis «no és la solució». D'altra banda, el ministre belga de Sanitat, Frank Vandenbroucke, va arribar a precisar que Itàlia ha decidit acudir a la Justícia perquè no té prou reserves de la injecció per aplicar la segona dosi. «Aquesta no serà la nostra situació», va constatar.

El 15 de gener passat, Pfizer va confirmar un canvi en la seva capacitat de producció de la vacuna contra el coronavirus que reduiria el nombre de distribució a Europa en les pròximes setmanes.

La companyia va explicar en un comunicat que «està treballant intensament per lliurar més dosis de les inicialment previstes» i que ha de modificar el procés de producció per incrementar la seva capacitat, la qual cosa «requereix aprovacions reguladores addicionals».

«Encara que això temporalment impactarà els enviaments a final de gener i principi de febrer, proveirà un increment significatiu de les dosis disponibles per als pacients a final de febrer i març», va afirmar la farmacèutica.