L'epidèmia de covid-19 ha provocat la darrera setmana deu víctimes mortals als centres assistencials de Manresa, de les quals vuit a Althaia i dues a Sant Andreu.

Des del mes de març han perdut la vida 250 persones a Althaia i 109 a Sant Andreu, 359 en total. Es tracta d'una xifra terrible que es va engruixint dia a dia i, fins ara, no té aturador.

L'altra cara de la desena de defuncions són les 67 altes a persones hospitalitzades que s'han pogut donar durant els darrers set dies: 65 a Althaia i dues a Sant Andreu. Fins ara, Althaia ha certificat 1.770 altes i Sant Andreu 127. En total són 1.897.

Una altra notícia positiva és que hores d'ara hi ha menys ingressats per coronavirus que fa una setmana. S'ha baixat dels 152 del dia 19 de gener a 136, setze menys.

Aquest és global, però la situació als centres assistencials es diferent, perquè a causa de les seves característiques Althaia acull els malalts en fase aguda mentre que Sant Andreu és un centre d'atenció intermèdia que actualment està donant cobertura a l'hospital d'aguts de la comarca (Althaia), per la qual cosa, una part important de les persones provenen d'allà. Es tracta, majoritàriament, de malalts crònics complexos i d'edat avançada, per la qual cosa, són perfils fràgils.

Althaia baixa i Sant Andreu puja

Així, mentre que Althaia ha passat de 119 a 94 ingressats en set dies, una baixada important, Sant Andreu ha incrementat el nombre d'ingressats de 33 a 42. Sant Andreu ja va comunicar fa uns dies que reobria una unitat covid amb capacitat per a 17 llits.

D'aquesta forma el centre passa a tenir 44 llits per atendre pacients amb coronavirus. La capacitat es reparteix en tres units dins la zona d'aïllament de la planta 2.

L'increment d'ingressos de pacients amb covid-19 procedents de residències ha fet que l'Hospital de Sant Andreu torni a obrir. Es tracta de la Unitat 3A, amb una capacitat de 17 llits. Això fa que l'Hospital de Sant Andreu passi a tenir 44 llits per atendre pacients amb coronavirus. Aquesta capacitat està repartida en tres units dins la zona d'aïllament de la planta 2.

Si els 152 hospitalitzats de fa una setmana era la xifra més alta dels dos darrers mesos, els 136 actuals continuen sent moltíssims encara que estiguin lluny dels 338 que hi havia el 16 d'abril.

La xifra més elevada de la segona onada va ser de 156 hospitalitzats el 17 de novembre, dels quals 79 Althaia i 77 Sant Andreu. Caldrà veure quina és l'evolució en el nombre de pacients ingressats i si s'aconsegueix mantenir la tendència cap a una desinflamació de les xifres a mesura que avancen els dies.