Els treballadors de Ferrovial encarregats del rastreig de casos de covid-19 han denunciat que el Departament de Salut es nega a subrogar-los després de rescindir el contracte amb Ferroser, filial de l'empresa. Els rastrejadors han començat una vaga aquest dimarts, convocada per la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), per reclamar que no se'ls acomiadi i que puguin continuar fent la feina de rastrejadors un cop passi a dependre de l'Agència de Salut Pública. "Ens sentim molt insultats", ha dit la treballadora Carolina Soto. A més, els treballadors han denunciat que el Departament de Treball ha fixat uns serveis mínims del 90% per "boicotejar" la protesta. Per la seva banda, la IAC ja ha avançat que ho portarà als tribunals.

En declaracions als mitjans, Soto ha demanat que se'ls permeti continuar fent la feina de rastreig i que Salut els subrogui i s'ha queixat que el Departament s'escudi en què ja ha obert borses de treball i els hagi posat a la seva disposició. La treballadora ha remarcat que aquestes borses estan obertes des de l'octubre, que ja s'hi ha inscrit molta gent externa i que de moment "només són per a 150 persones i en torns rotatoris". "És una borsa de treball fantasma, un insult, una presa de pèl", ha lamentat.

A més, ha assegurat que de moment en aquestes borses "es crida a la gent aleatòriament" i ha denunciat que són una eina per "espantar" els treballadors i evitar que es mobilitzin "per por" a no ser contractats.

D'altra banda, Soto ha defensat que els 850 rastrejadors actualment contractats per la filial de Ferrovial "tenen una experiència única" després d'haver estat treballant tota la pandèmia. "Es malgasta l'experiència en plena tercera onada i es perjudica la salut pública", ha avisat.

Soto també ha denunciat les "males" condicions laborals que diu que han estat patint i ha recordat que han fet una feina "amb molta pressió i molt dura emocionalment". Per això, creu, "és un insult" que se'ls hagi "utilitzat" i ara Salut els deixi "en un racó". A més, s'ha queixat que de moment des del Departament no se'ls ha volgut concedir cap reunió.

Per la seva banda, fonts de Salut van explicar a l'ACN que es preveu contractar "un part important" dels actuals treballadors de Ferrovial. Amb tot, han explicat que no se'ls pot subrogar directament perquè el servei no serà exactament el mateix, sinó que inclourà un seguiment individualitzat, programació de proves o contacte amb serveis socials, entre altres. L'aplicatiu, a més, també serà nou. A més, la conselleria ha apuntat que la setmana passada va obrir, de manera extraordinària, la borsa de treball del departament.

"Boicot" a la vaga

Segons Soto, des del Departament de Treball s'està intentant "boicotejar" la vaga convocada des d'aquest dimarts. Ha explicat que s'ha fixat uns serveis mínims del 90% "mai vistos en la història de les vagues". A més, ha destacat que tot i que havia pactat amb un gerent de l'empresa que aquest matí pogués parlar amb el 10% de treballadors que sí que podien fer vaga, quan s'ha presentat a l'empresa no se l'ha deixat entrar. Soto ha assegurat que una coordinadora dels rastrejadors li ha dit que no li podia permetre l'entrada perquè "estava rebent moltes pressions de dalt".

Per la seva banda, Luís Blanco, de la IAC, ha avisat que pretenen portar aquests serveis mínims als tribunals per "prevaricació". A més, ha carregat contra Salut perquè per una banda "no considera imprescindibles" els rastrejadors en no voler subrogar-los mentre, per l'altra, constata que el 90% són imprescindibles coincidint amb la vaga. "És absolutament il·legal", ha insistit.

Blanco ha explicat que estan en contacte amb els advocats per veure si la demanda pot anar més enllà d'un recurs administratiu i es pot presentar una denúncia contra el conseller de Treball, Chakir El Homrani.

La vaga, convocada per la IAC, ha tingut el tret de sortida aquest dilluns i es preveu que duri fins el dijous 4 de febrer. Aquest dimarts s'ha convocat una primera concentració davant l'Institut Català de la Salut, on només s'ha reunit una desena de persones a causa del decret que fixa els serveis mínims en el 90%. El 31 de gener està prevista la finalització del contracte amb Ferrovial després que Salut decidís rescindir-lo.