El Govern va rebaixar ahir el to entorn dels riscos de celebrar les eleccions el proper 14 de febrer i va garantir que està posant tots els recursos per assegurar que es pugui votar «amb total seguretat».

Segons va explicar després de la reunió setmanal del Govern, les mesures de restricció vigents fins al 7 de febrer «sembla que estan funcionant», tot i que la setmana que ve el comitè de crisi del Govern per la covid-19 i el Procicat «avaluaran» les dades epidemiològiques i decidiran si cal reforçar-les.

Després que la setmana passada des del Govern es llancessin missatges d'alerta que qüestionaven fins i tot la legitimitat dels comicis si se celebraven el 14-F, en plena tercera onada de la pandèmia, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va rebaixar ahir el to. Va seguir defensant la conveniència d'ajornar els comicis fins al 30 de maig, com preveia el decret que ha deixat en suspens el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), però va assegurar que, si les eleccions són el 14-F, el Govern «haurà posat totes les mesures perquè es duguin a terme amb les màximes garanties» democràtiques i sanitàries. Budó va reiterar la seva crida al TSJC a resoldre el cas amb «la màxima celeritat» i decidir definitivament si les eleccions es mantenen pel 14-F o es poden ajornar. Mentrestant, va indicar Budó, l'àrea de Processos Electorals de la Generalitat «estudia com garantir al màxim que aquestes eleccions preservin la salut dels electors i de les persones que han de treballar» en el dispositiu electoral. Va recordar que el Govern preveu «franges horàries» de votació per a cada col·lectiu segons la seva situació de risc i va animar a votar per correu als qui prefereixin no fer-ho el 14-F, encara que va destacar que s'ampliarà el nombre de col·legis electorals i seran «espais més grans i més ventilats» perquè siguin més segurs.

Budó també va assegurar que en la campanya del 14-F estarà permès trencar el confinament municipal per poder assistir a mítings. Segons Budó, «el dret a la participació política és un dret fonamental i, per això, estarà permesa aquesta mobilitat per poder assistir a un míting», amb el «certificat autoresponsable de desplaçament per la crisi sanitària» que facilita la Generalitat. Per a la portaveu del Govern, cal preservar el dret a la participació política malgrat la pandèmia i això inclou l'assistència a trobades polítiques que ja estaran preparades, va dir, «per garantir les distàncies, els aforaments i totes les mesures de seguretat». Amb les eleccions previstes de moment per al 14 de febrer, en «ple pic de la tercera onada», Budó va admetre que «preocupa» al Govern la participació que puguin tenir aquests comicis, però va garantir que es treballa perquè se celebrin «amb total seguretat».