L'Agència de Salut Pública de la Generalitat es trasllada aquesta setmana de la seva seu actual a unes noves dependències a l'edifici de l'antic hotel Pere III de Manresa. Fins ara, l'Agència estava ubicada a la Muralla del Carme, número 7 a la primera i cinquena plantes, compartint edifici amb el Servei Català de Salut.

Segons ha informat el Departament de Salut de la Generalitat, la nova seu serà a la quarta planta de l'edifici del Pere III. El dilluns 1 de febrer la nova seu ja serà operativa tot i que els tècnics de l'Agència atendran les necessitats operatives i funcionals realitzant teletreball.

El trasllat de l'Agència es feia necessari per l'augment de professionals que han de donar resposta a les necessitats actuals.

De fet, ja era previst abans de la pandèmia però es va posposar davant l'emergència sanitària i ara, finalment, el trasllat permetrà incorporar nous professionals a nivell territorial per millorar en el seguiment dels contactes de casos positius per covid-19.

Aquests nous professionals s'afegeixen als que es van incorporar a l'estiu per fer l'estudi de casos i que estan en les dependències de l'Agència de Salut Pública a la quarta planta de la Muralla del Carme, 22.

El servei de Salut Pública ocupava fins ara les plantes primera i cinquena de l'edifici de la Muralla on es manté el personal del Servei Català de la Salut i del Departament de Salut que ocupen les plantes segona, tercera i quarta. La gerència, situada a la cinquena planta, també romandrà a la Muralla.

Fa temps que es busquen alternatives a la ubicació de Salut a la Muralla del Carme. Aquest edifici s'ha anat ocupant a mesura que creixia el nombre del personal desplaçat a la ciutat per tenir cura de l'administració de la salut pública. Això ha fet que s'hagi anat ubicant els treballadors de forma progressiva en una estructura preexistent.

L'edifici disposa d'un ascensor i el personal es distribueix en cinc plantes diferents. Per la funció que té es tracta d'una estructura complicada i poc funcional amb moltes escales pel mig.

Ubicació provisional

El que es buscava era un espai provisional perquè la ubicació definitiva serà a la seu de la delegació del Govern de la Generalitat a Manresa que s'ha de construir al carrer de la Codinella i condicionant l'edifici dels antics jutjats.

Aquest espai provisional s'havia dit que podia ser el Centre Hospitalari, però aquesta opció requeriria una inversió superior a la del trasllat parcial a l'antic hotel Pere III. A la nova seu hi haurà la Subdirecció general de l'Agència així com també el Servei de Protecció de la Salut i Seguretat Alimentària, el Servei de Promoció de la Salut i Prevenció de la malaltia, el Servei de Vigilància Epidemiològica i el Servei d'Administració i Suport Territorial.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya s'ordena en demarcacions territorials, anomenades Serveis Regionals, que disposen d'una dotació de recursos humans i econòmics per acomplir les activitats de salut pública.

Cada servei regional s'organitza en diversos equips territorials de salut pública formats per un conjunt de professionals que fa actuacions relatives a la promoció i la protecció de la salut, la prevenció de la malaltia i la vigilància epidemiològica.