Tenen la mateixa forma semiesfèrica però estan fabricats amb una estructura d'alumini aeroespacial i una coberta de PVC transparent. Són els iglús que ha ideat un emprenedor de Móra la Nova (Ribera d'Ebre) i que fabrica l'empresa catalano-romanesa Astreea. Propietari d'un restaurant al municipi, Robert-Vlad Ulica, es va plantejar una forma de combatre les restriccions que pateix el sector amb la covid-19 dissenyant un habitacle exterior que garantís l'aïllament contra virus i contra els elements climàtics. A Catalunya, n'ha instal·lat tres, a la terrassa del seu restaurant La Dana de Móra la Nova i també a l'Hotelet Casa Padró de Manresa.

De diferents dimensions i capacitats, pot acollir grups bombolla d'entre quatre i sis persones. Es desinfecta en quatre minuts amb un llum de raig ultraviolats. Fabricat a Romania, se n'han venut 7.000 unitats al món i arriba ara als mercats català i estatal.

Ulica va plantejar el passat novembre la seva fabricació a l'empresa romanesa Arsat, especialitzada en la fabricació de peces de metall d'alta precisió. Ell mateix coneix les dificultats que poder mantenir l'activitat suposa per als establiments de restauració amb les restriccions imposades per la pandèmia. «La limitació d'un 30% no ens donava per a res», apunta. «Vam veure que teníem espais exteriors als quals no trèiem profit».

Els models instal·lats poden acollir grups de fins a quatre persones (pot arribar a sis) d'una mateixa bombolla de convivència. L'espai interior disposa de tres punts de llum, un dels quals permet instal·lar una làmpada de rajos ultraviolats per desinfectar «en menys de quatre minuts» la pràctica totalitat de l'habitacle. «A més, a l'estar tancat amb una cremallera es pot controlar molt millor la desinfecció de les taules i és molt més segur.

L'Hotelet Casa Padró de Manresa ha estat un dels primers a implantar, a la terrassa de l'establiment, la bombolla. Des de l'establiment, Roser De Puig, explica que la solució els permet aprofitar «encara més la terrassa». I és que, situada a l'àtic de l'hotel, era pràcticament «inviable» a l'hivern.

La bombolla, diu De Puig, «garanteix l'escalfor i com fa d'efecte hivernacle no cal tenir el calefactor contínuament encès». «Estàs com un torronet a dins», assegura, i a l'estiu, la podran fer servir com a para-sol.