El Ministeri de Sanitat va informar ahir de 267 casos confirmats de la variant britànica a Espanya i va advertir de l'«important» increment que s'està detectant en algunes comunitats autònomes, «on a més s'ha produït transmissió secundària».

Així consta en l'actualització de el document «Circulació de VOC 202012/01 (B.1.1.7) i altres variants de SARS-CoV-2 d'interès per a la salut pública a Espanya», en la qual confirma l'existència d'un cas confirmat de la variant sud-africana i cap de la brasilera.

Fins ahir, hi havia confirmats 267 casos, la majoria relacionats epidemiològicament amb el Regne Unit, encara que algunes comunitats han comunicat positius en què no s'ha pogut establir, de moment, un vincle epidemiològic. A més, la variant es va detectar en aigües residuals de Granada el 17 de desembre.

El document avisa que «diverses comunitats han comunicat augments molt ràpids de la incidència de la variant»; del total de casos, 59 s'han diagnosticat a Madrid; 45 a Andalusia; 29 a Cantàbria; 25 a Balears i altres tants a la Comunitat Valenciana; 16 a Astúries; 15 a Múrcia; 14 a Castella-la Manxa; 9 a Castella i Lleó i el País Basc; 7 a Extremadura i Galícia; 6 a Navarra i 1 a Catalunya.

La Comunitat de Madrid ha estimat la proporció de variants sense gen S respecte a la resta de variants en infectats de SARS-CoV-2 detectats en aquesta regió: en la setmana 51 de 2020 aquesta proporció seria de l'0,5% de l'total de casos, a la setmana 2 de 2021 arribaria al 4%, i en la setmana 3, el 9%. A més, s'estan investigant altres casos sospitosos, les mostres estan sent seqüenciades pel Centre Nacional de Microbiologia i els laboratoris designats de les comunitats; Islàndia ha comunicat així mateix la detecció de 4 casos positius amb aquesta variant a turistes procedents de Canàries.