El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha afirmat aquest dimecres que Catalunya supera el centenar de casos detectats de la nova soca britànica i s'apropa als entre 150 i 180. Comella ha reconegut la incertesa que acompanya l'entrada d'aquesta variant i si aquesta pot o no "alterar" els escenaris actuals, especialment el de contenció de la pandèmia. A més, en una entrevista a Catalunya Ràdio ha afirmat que si s'han detectat un centenar de casos vol dir que n'hi ha més i ha afirmat que és "probable" que aquesta soca acabi imposant-se a la resta.

D'altra banda, el cap del servei de microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola, ha explicat a l''Ara' que al seu centre s'han detectat 75 casos de la soca britànica, un 8% del total, i un al Germans Trias i Pujol de Badalona, però espera que properament sigui la variant més comuna, com ja ha passat a altres països. Per això, veu "adient" restringir l'entrada de ciutadans procedents de Gran Bretanya o Sudàfrica per evitar l'arribada de noves variants del coronavirus.

Segons ell, ara mateix el procés de vacunació està en un moment "crític", amb molts ciutadans entre la primera i la segona dosi. Si s'infectessin amb una nova variant, aquesta es podria fer resistent a la vacuna.

Pumarola ha considerat que no s'ha de tenir "por" a les noves variants, però sí "respecte", per detectar-les aviat, saber com funcionen i atacar-les. Cal veure si les actuals vacunes funcionen amb aquestes variants.

Sobre futures restriccions, Pumarola és partidari de decidir-les en funció de l'ocupació de llits d'hospital i no pas del nombre absolut de casos. De fet, creu que les vacunes contra la covid-19 podrien acabar sent com les de la grip: cada any s'han de canviar per adaptar-se a les mutacions del virus i no protegeixen absolutament contra la infecció però la fan molt més lleu.