Els partits polítics catalans es van desmarcar ahir de l'aval del Govern a trencar el confinament municipal per poder assistir a un míting en la campanya electoral que arrenca la propera mitjanit.

La polèmica es va desencadenar després que, en la roda de premsa de dimarts, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, assegurés que durant la campanya de les eleccions catalanes del 14 de febrer estarà permès trencar el confinament municipal per poder assistir a un míting polític. «El dret a la participació política és un dret fonamental i, per això, estarà permesa aquesta mobilitat per poder assistir a un míting», va dir Budó. Per la seva banda, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va defensar ahir el «sentit comú» d'aquest protocol i va subratllar que es prioritzaran els actes telemàtics.

El fet de permetre trencar el confinament per anar a un míting ha indignat metges, científics i professionals de diferents àmbits, que han fet constar el seu malestar a les xarxes socials. Davant aquesta tempesta de reaccions, tant JxCat com ERC, socis del Govern, han emès missatges en els quals no animen a saltar-se el confinament municipal sinó a acollir-se a alternatives telemàtiques. En un comunicat, JxCat promet «prioritzar els actes telemàtics, la campanya a les xarxes socials» i, en el cas d'aquells actes que siguin presencials, tindran «aforaments molt limitats». Per la seva banda, el president del grup d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, defensa «conciliar el dret a la participació política amb la necessària disminució de la interacció social», perquè «la reducció de la mobilitat i el respecte al confinament municipal són claus per reduir la corba i evitar el contagi». «Demanem màxima cura en l'assistència als actes presencials. Per això des d'ERC retransmetrem tots els actes en línia per a la gent de fora del municipi», va dir.

El Govern ha convocat una nova reunió de la taula de partits per avui, a poques hores de l'inici de la campanya del 14F, en la qual s'abordarà si s'ha de permetre que els ciutadans trenquin el confinament municipal per assistir a actes polítics.

El candidat de Ciutadans a la presidència de la Generalitat, Carlos Carrizosa, va dir que defensarà a la taula de partits que no hi hagi mobilitat entre municipis per assistir a mítings i recomana que solament s'acudeixi a actes si són dins de la pròpia localitat. Des de les files socialistes van refermar les crítiques al Govern. Així, saltar-se el confinament municipal per assistir a actes polítics «és una irresponsabilitat que no ajuda a millorar la situació sanitària a Catalunya», segons el PSC. En Comú Podem no demanarà a ningú que acudeixi a mítings polítics, mentre que el PPC demana la dimissió de Budó per haver generat «confusió i alarma» i la CUP farà una campanya per internet.