El primer que va dir ahir Miquel Iceta com a nou ministre de Política Territorial, després de saludar en totes les llengües cooficials de l'Estat, va ser això: «M'agrada Espanya com és. Diversa, plural i unida». Després de renunciar per voluntat pròpia el desembre passat a la candidatura del PSC a les eleccions del 14-F, l'encara líder dels socialistes catalans arriba al departament per gestionar la «cogovernança» amb les autonomies en un moment especialment delicat: amb gairebé totes reclamant al Govern que assumeixi i aprovi mesures més dures davant les males dades d'aquesta tercera onada. La seva recepta, va explicar, és la «cooperació».

Conscient que la seva trajectòria política al PSC i la seva aposta per la plurinacionalitat d'Espanya poden aixecar suspicàcies, també dins el socialisme, Iceta va optar per aturar-se en aquesta qüestió durant la cerimònia de traspàs de la cartera. «Hi haurà curiositat per saber com aquest ministre estima Espanya. Vull una Espanya forta en la seva unitat i orgullosa en la seva diversitat. No hi ha fortalesa més sòlida que la que neix del pacte», va assenyalar, abans de reafirmar el seu «compromís amb la Constitució espanyola», que «va ser un profund acord entre espanyols i només pot i ha de millorar-se a través d'acords sòlids». Per rematar la idea, va afegir: «No arribo aquí amb un programa propi».

Quan va comunicar dimarts els canvis al Govern, a causa de la sortida de Salvador Illa com a ministre de Sanitat per centrar-se en la candidatura als comicis catalans, el president del Govern, Pedro Sánchez, va encarregar a Iceta la «cooperació, col·laboració, coordinació i cogovernança» amb la resta d'administracions, especialment les autonomies. I dins d'aquestes, amb especial èmfasi a Catalunya. «Em va posar deures», va recordar Iceta. «La cogovernança és la forma d'entendre el Govern en un estat complex. Aquest és el camí i serveix a tots i per a tots», va insistir. Iceta va donar les gràcies als ministres presents a l'acte. A la seva antecessora al càrrec, Carolina Darias, que ara substituirà Illa a Sanitat. A altres, com Meritxell Batet, Jordi Sevilla i Joaquín Almunia. A la seva germana i a la seva «tia Rosa Mari», presents a la cita. I al seu besoncle, Luis Iceta, jugador i seleccionador nacional el 1951. I finalment, a Illa. Malgrat que li havien dit que havia d'anar «amb cura», perquè la campanya catalana ja és aquí i el Govern en teoria ha de mantenir-se neutral en les actuacions, Iceta es va bolcar en l'elogi al candidat de PSC. «Ens ha ensenyat a tots com s'exerceix una funció pública en un moment extraordinàriament complex. Vull destacar el seu compromís amb la cooperació i la concòrdia», va concloure.