Tres terratrèmols pràcticament consecutius de magnitud 4,3, 4,2 i 4 i epicentre en municipis de l'àrea metropolitana de Granada s'han deixat sentir aquesta nit en les zones afectades tres dies després del sisme de 4,4 graus que va sacsejar, amb danys materials, Atarfe i Santa Fe.

El primer d'ells, de 4,3 graus i epicentre a Santa Fe, s'ha registrat a les 22.36 hores (hora local) i, poc després, a les 22.44 hores, s'ha detectat un altre de 4,2 i epicentre a Cúllar Vega, també a l'àrea metropolitana de Granada, tots dos molt superficials -zero quilòmetres de profunditat-, la qual cosa ha contribuït al fet que el tremolor hagi estat sentit amb intensitat per la població.

El tercer, amb epicentre a Santa Fe, ha estat registrat a les 22.54 hores i, igual que els anteriors, amb una profunditat de zero quilòmetres, mentre que ja a les 23.09 hores s'ha detectat un quart sisme a Santa Fe però de menor magnitud -2,7-.

A Granada capital, on s'ha deixat sentir, la Policia Local ha informat a EFE que de no hi ha constància de danys personals ni materials encara que sí gent espantada que ha sortit al carrer, mentre que l'alcalde, Luis Salvador, ha demanat en el seu compte de Twitter precaució amb les xemeneies dels edificis o qualsevol objecte que pogués caure al carrer.

A Santa Fe, segons ha indicat a EFE la Policia Local, només hi ha constància de moment de la caiguda de part de la façana d'un habitatge desocupat del centre històric que estava en estat ruïnós, la qual cosa ha obligat a desallotjar, per precaució, als inquilins de l'habitatge de davant.

Igual que a Granada, hi ha gent que ha optat per sortir al carrer a la recerca d'espais oberts, mentre que en altres municipis com Atarfe tampoc hi ha constància de danys personals ni materials.

Segons la Junta d'Andalusia, Granada ha passat a fase de pre-emergència del Pla d'Emergència Davant el Risc Sísmic, nivell que es caracteritza pel seguiment instrumental i estudi del fenomen a més de per mesures d'informació a òrgans, autoritats i població.

Va ser el dissabte passat quan es va produir el sisme de major magnitud, amb 4,4 graus en l'escala Richter i epicentre a Santa Fe (Granada), i des de llavors s'han succeït fins prop de 200 rèpliques encara que de menor intensitat excepte els d'aquesta nit.

El del dissabte passat, considerat de moment el de major magnitud d'aquesta sèrie sísmica, va arribar a sumar més de mig miler d'incidències menors a Atarfe i Santa Fe, fonamentalment per caiguda de rebles i taulells en habitatges i carrers, i un ferit lleu.

L'Institut Andalús de Geofísica i Prevenció de desastres sísmics de la Universitat de Granada ha atribuït els terratrèmols dels últims dies a l'enfonsament que pateix la Conca de Granada, a la vora de la qual es troben les falles que els causen, i els ha inclòs en una sèrie que va començar "fa temps".

Els experts consideren aquests terratrèmols "petits", ni tan sols moderats, encara que reconeixen que causen una gran alarma social en ser molt superficials i produir-se prop de localitats que estan densament poblades.

Per part seva, investigadors del departament de Geodinámica de la Universitat de Granada i de l'Institut Andalús de Ciències de la Terra els han atribuït aquest dimarts a l'aproximació contínua de 4 a 5 mil·límetres a l'any entre les plaques eurasiàtica i africana.