Catalunya acabarà de gastar totes les vacunes disponibles, incloent-ne unes 20.000 de reserva, dilluns que ve, 1 de febrer, i haurà de retardar l'administració d'unes 10.000 segones dosis per la reducció de vacunes de Pfizer i perquè no han arribat les previstes de la de Moderna, unes 8.500.

El secretari general de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, va explicar ahir en roda de premsa que, en total, Catalunya ha rebut fins ara 217.000 vacunes, de les quals 200.000 ja han estat administrades i les 17.000 restants es posaran entre ahir i avui. També avui es farà el segon enviament de vacunes de la setmana, unes 30.000, que s'administraran fins dilluns següent, de manera que ja s'ha gastat la reserva estratègica i «les neveres quedaran buides», a l'espera que la setmana vinent arribin els nous vials previstos de Pfizer. Això suposarà que algunes segones dosis s'hauran d'administrar als 28 dies i no als 21 dies com estava previst. Per això, els responsables de Salut no es plantegen avançar la vacunació de la gent de més de 80 anys, unes 400.000, fet que suposa que es necessitaran unes 800.000 dosis per a elles.

Segons Argimon, arribar al 70% de la població catalana vacunada a l'estiu serà difícil perquè es necessitarien uns 10 milions de dosis, una xifra que ara com ara es preveu molt llunyana, per la reducció del subministrament plantejat per a Europa per les tres principals farmacèutiques, Pfizer, Moderna i també AstraZeneca. «És un desig arribar al 70% de la població vacunada però hauríem de saber quan podem tenir les vacunes, i la cadència de la seva arribada», per planificar el procés, va considerar Argimon.

La situació epidemiològica, va valorar Argimon, és de lent descens dels principals indicadors davant un augment de les dades assistencials, amb 705 persones greus a les UCI dels hospitals catalans, catorze més que ahir. Un 58% dels 1.200 llits d'UCI estan ocupats per malalts covid, xifra que no es donava des del 28 d'abril, en la primera onada, mentre que el virus s'ha estabilitzat en una reculada que cada cop es redueix. Segons les dades que va facilitat Salut ahir, els hospitals tenien 3.021 ingressats amb covid, dotze més que dimarts, dels quals 705 a l'UCI. La mortaldat per covid segueix disparada, amb una mitjana de 75 morts diaris l'última setmana, que han elevat a 18.925 els òbits des de l'inici de l'epidèmia, 88 de comunicats les últimes 24 hores. Els indicadors epidèmics han alentit la millora dels últims dies, ja que la velocitat de propagació (Rt) va pujar una centèsima i es va situar en 0,95, és a dir, cada 100 infectats contagien una mitjana de 95 persones, la qual cosa indicaria que l'epidèmia retrocedeix un 15% cada setmana, un ritme lent que trigarà dies a notar-se en una reducció d'hospitalitzats. Salut també va confirmar un nou brot de coronavirus amb 8 residents i un treballador positius en una residència de Sort, que se suma al centenar llarg de geriàtrics amb brots actius.

Segons dades de la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, de les més de 182.000 primeres dosis, unes 49.000 s'han posat a gent gran que viu en residències. Més de la meitat de les vacunes, el 57%, s'ha administrat als centres sanitaris, especialment hospitals i atenció primària, a tot el personal, inclosos directius i voluntaris, per evitar els brots a l'interior d'aquests espais, que són de molt difícil control, va precisar Argimon. Cabezas va assegurar que s'ha vacunat el 80% dels usuaris de centres de dia integrats en residències d'ancians i que els que no ho estan queden pendents de vacunació.