El primer ministre britànic, Boris Johnson, es va desplaçar ahir a Escòcia en suport a la unitat de les nacions del Regne Unit davant la pandèmia del coronavirus, en moments d'alça del fervor independentista escocès.

Amb guants, màscara i bata protectora, el cap del Govern conservador va visitar el laboratori Lighthouse de l'hospital Universitari de Glasgow, on es processen test de la covid-19, per parlar amb el personal sanitari a càrrec d'aquestes proves. La visita de Johnson no ha estat ben rebuda per part de la ministra principal d'Escòcia, la nacionalista Nicola Sturgeon, que va considerar innecessari aquest viatge en moments de fortes restriccions per a contenir l'epidèmia al Regne Unit.

Amb la seva visita a Glasgow, la ciutat més favorable a la independència escocesa, Johnson ha volgut destacar com d'essencial és la unió d'Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord per contenir el coronavirus i donar suport al programa de vacunació de la població, segons fonts oficials britàniques. El polític va ressaltar, en declaracions als mitjans, el «gran benefici de la cooperació entre tot el Regne Unit», però que és «més clar» encara amb la pandèmia.

Segons ell, les regions es van unir per fer front al virus i aportar «8.600 milions de lliures al Govern escocès a fi de fer costat als serveis públics mentre es protegeixen les ocupacions de més de 930.000 ciutadans a Escòcia». «Tenim un programa de vacunació desenvolupat en un laboratori d'Oxford que està sent administrat en tot el Regne Unit per les nostres forces armades, que estan ajudant a establir 80 nous centres de vacunació a tota Escòcia», va dir. En ressaltar la unió, Johnson va insistir que els escocesos han treballat junts davant la crisi, «des dels nostres metges i infermers als nostres hospitals fins als empleats de botigues, científics, transportistes i mestres».

Sturgeon es va mostrar en contra d'aquesta visita i va recordar que ella mateixa ha evitat desplaçar-se a altres llocs de la regió davant les actuals recomanacions de no viatjar per la pandèmia. La ministra principal ja ha avançat la seva intenció d'impulsar la convocatòria d'un segon referèndum sobre la independència d'Escòcia, una vegada superada la pandèmia, si obté majoria en les eleccions del maig vinent al Parlament autonòmic d'Edimburg. Sturgeon confia a ampliar el seu nombre d'escons (61) al Parlament de Holyrood, compost per 129 seients.