ERC veu en els comicis del 14-F una oportunitat per defensar políticament els interessos de la Catalunya Central des de la proximitat i els coneixements que hi pot aportar el municipalisme. Així ho van exposar ahir els principals candidats del partit al territori en un acte conjunt a la plaça Major de Manresa, convençuts de «la força» que els dona el seu posicionament a les llistes, i especialment el tàndem que la santpedorenca Laura Vilagrà formarà com a número 2 amb Pere Aragonès.

Va ser un dels primers actes de campanya, que es va fer només per a la premsa i poc després que el TSJC confirmés que els comicis seran el 14-F. A banda de Vilagrà, va comptar amb els màxims aspirants de cada comarca, com són l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch (número 19 per Barcelona); la delegada del Govern a la Catalunya Central, la puigreigenca Alba Camps (20); l'osonenca Margarida Feliu (24); i Elsa Maestre, del Jovent Republicà del Moianès (81). Finalment, no hi va poder ser la candidata del Solsonès Sara Alarcón (número 8 per Lleida), però els acompanyaven altres membres del partit al territori.

Vilagrà va obrir el torn de parlaments destacant «el potencial de candidats» que la Catalunya Central aporta en aquests comicis, «i això ens dona molta més força» per defensar els interessos del territori «i potenciar la seva indústria amb sectors clau com l'automoció, la química i l'agroalimentari». En un àmbit més genèric, Vilagrà va defensar «una via àmplia» que permeti «refer ponts per sumar més sís i restar nos a la independència» en el marc «d'una solució política» que també porti a l'amnistia dels independentistes presos «i a una recuperació justa des del punt de vista econòmic i social». Va encoratjar a votar ERC «per tòrcer el braç als que han volgut adulterar la política catalana» en el que va titllar d'«un 155 encobert». Va dir que en aquests comicis es tracta «d'avançar cap a una república catalana per a tothom o tornar al 2010 com pretén Salvador Illa».

«En bloc i com un sol territori»

Al seu torn, Ferran Estruch va assegurar que en la Catalunya Central ERC actuarà «en bloc i com un únic territori», i va posar en valor «el municipalisme» que hi ha dins del projecte republicà en aquestes comarques, amb varis candidats que provenen de l'àmbit local. Entén que això garanteix poder actuar «amb transparència i colze a colze amb els veïns perquè coneixem la realitat dels pobles». Alba Camps va posar èmfasi en la lluita «contra les discriminacions i les desigualtats» i en la defensa del feminisme amb la creació de la conselleria d'Igualtats i Feminismes». D'altra banda, l'osonenca Margarida Feliu va defensar el protagonisme dels petits municipis i va apel·lar a la «bandera verda» que porti cap a una transició energètica. Finalment, Elsa Maestre va reivindicar «la veu i el paper» dels joves en la defensa de qüestions com la mobilitat.

Vilagrà va voler tranquil·litzar votants i membres de les meses davant de possibles riscos per la pandèmia el 14-F. Va dir que seran uns comicis «segurs perquè es prendran totes les mesures».