Amb el lema «El canvi que Catalunya mereix» militants de la coalició En Comú Podem, amb la candidata del territori, Laura Oliva al capdavant, van iniciar ahir la campanya a Manresa amb un acte davant del CAP Bages. Un espai «triat amb tota la intenció», segons la formació, ja que la candidata és infermera de primària i «està vivint en primera persona la lluita diària contra la covid i perquè en aquest any de pandèmia, volem estar, més que mai, al costat dels qui ens cuiden, com el personal sanitari». Per a la candidata, el «canvi que Catalunya mereix» passa per, «aixecar el cap i mirar al futur», ja que, després de l'esforç que la població ha fet per la pandèmia, «el deure de la política és mirar endavant» i «proposar noves polítiques».

Els partits catalans es van comprometre ahir a «adequar» les seves campanyes electorals per poder complir els protocols de seguretat aprovats pel Procicat i, a més, prioritzaran els actes telemàtics i tractaran d'evitar que els assistents a mítings «trenquin el confinament municipal».

Segons va indicar en una roda de premsa el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, durant la reunió de la taula de partits celebrada ahir al matí al Parlament hi va haver un gran consens en tot el que respecta al compromís de complir amb les mesures i restriccions aprovades per evitar els contagis per la Covid-19.

El Govern i la majoria de partits, no obstant això, van insistir que el millor escenari per garantir la seguretat de la població seria l'ajornament de les eleccions convocades pel 14 de febrer ja que, segons el conseller Solé, uns comicis signifiquen «mobilitzar 5,5 milions de persones» i això comporta un risc.

Els partits i el Govern treballen, en qualsevol cas, amb la hipòtesi que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pugui acabar confirmant la data del 14F per als comicis, i en aquest context, el conseller Bernat Solé va explicar que s'aplicaran les mesures de seguretat necessàries perquè les eleccions es puguin realitzar «amb tota seguretat» i que «els col·legis i les taules siguin segures».

En la reunió, va precisar, hi va haver consens que «els drets a la salut i a la participació política són fonamentals» i en què «cal trobar un equilibri entre tots dos drets». Per trobar aquest «equilibri» els partits s'han compromès, segons va explicar el conseller Solé, «a respectar i complir tots els protocols del Procicat, i a més, «prioritzaran els actes telemàtics» per sobre dels presencials.

El conseller va recalcar que les diverses formacions polítiques adaptaran, així mateix, les seves campanyes «a totes les restriccions i mesures de seguretat vigents».

Sobre la polèmica de si els ciutadans poden trencar o no amb el confinament municipal per assistir a un acte electoral, el conseller va apel·lar a «la responsabilitat dels partits» per adaptar els seus actes i evitar així que, si hi ha un confinament municipal, els seus actes no comportin assistents d'altres municipis». A partir d'avui ja hi ha diversos actes de campanya, també a Manresa. Laurà Vilagrà (ERC) serà avui a les 4 de la tarda a la plaça Major. Demà serà a la capital del Bages la candidata de Junts per Catalunya, Laura Borràs, mentre que diumenge visitarà la ciutat la cap de llista del PDeCAT, Àngels Chacón.

Serà, no obstant això, cada partit qui decidirà si no hi ha un altre remei el format que tindran els seus actes, i el Govern no els pot impedir que facin actes presencials amb públic sempre que implementin les mesures de seguretat, ha donat a entendre Solé.

Segons el conseller, el departament del qual és el responsable d'organitzar els processos electorals, els ajuntaments rebran un total de 360.000 euros addicionals de la Generalitat perquè puguin afrontar les despeses derivades d'»implementar totes les mesures de seguretat» als col·legis i les meses electorals.

Amb aquesta partida addicional de recursos, el Govern vol respondre a «la preocupació» que havien expressat alguns ajuntaments davant l'increment de la despesa que implica poder garantir uns col·legis electorals segurs.

Altres mesures que estan en estudi són les d'un acord entre els partits per reduir el nombre d'apoderats als col·legis electorals i una aplicació per als telèfons mòbils d'informació sobre la jornada electoral.

El Departament de Salut ha descartat vacunar els membres de les meses electorals atès que no hi ha temps perquè estiguin immunitzats i per l'escassetat de vacunes, però sí els farà un test d'antígens uns dies abans del dia 14 de febrer.

Els tests d'antígens, de caràcter voluntari, es faran als membres titulars de les meses i als primers suplents, que seran citats al seu centre d'atenció primària entre els dies 9 i 12 de febrer, segons va explicar ahir el secretari general del departament, Marc Ramentol, en roda de premsa al Parlament.

En total, Salut preveu que es faran uns 60.000 tests d'antígens a les persones citades per ser titulars de meses electorals i primers suplents, i no s'inclourà els segons suplents. Pel que es refereix als apoderats dels partits, dependrà de l'acord al que arribin les formacions polítiques la seva protecció personal el dia electoral, va indicar el conseller d'´Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé. Ramentol va precisar, per la seva banda, que, a més del test d'antígens, es facilitarà als membres de les meses mascaretes FFP2 durant tot el dia, quan fins ara estava previst que fossin mascaretes quirúrgiques, que ofereixen una menor protecció davant el virus.