Pocs controls a la Jonquera tot i el requeriment del Govern de França de disposar d'una PCR negativa a tots els viatgers que volen entrar al país gal. La policia va informar dels pocs cotxes que durant ahir van voler passar el pas fronterer del Pertús.

Divendres passat, el primer ministre francès, Jean Castex, va anunciar que tancarien les fronteres amb els països de fora de la Unió Europea i va anunciar que, per tal d'evitar la propagació de la covid-19, exigirien a partir d'ahir una PCR negativa a aquells viatgers que volguessin entrar en territori francès. Castex va aclarir, també, que quedaven exclosos d'aquesta mesura els treballadors transfronterers i transportistes.

La realitat, però, és que els agents de la policia gal·la del Pertús només van informar de la mesura als visitants que entraven a la Catalunya del Nord per aquest punt de la frontera.

A l'autopista AP-7, que connecta després amb l'A-9 francesa, els controls eren similars als de qualsevol altre dia. Tot apunta, però, que a partir d'avui es començarà a exigir la prova PCR anunciada per Castex divendres passat.

El que sí que s'ha pogut comprovar durant tot el cap de setmana va ser un degoteig constant de ciutadans francesos que s'han acostat al barri català del Portús, just passat el punt fronterer, per tal de comprar, especialment tabac i alcohol. De fet, es tracta d'un fet bastant habitual i que en moments puntuals va col·lapsar la població nord-catalana.

A més d'exigir una PCR negativa, Castex va anunciar el tancament dels centres comercials de més de 20.000 metres quadrats. El 14 de gener ja es va avançar el toc de queda a les sis de la tarda arreu del país, com a nova mesura per intentar frenar l'avenç de la covid-19.