Les proves anals per detectar el conoravirus, que van començar a fer-se a la Xina, ja s'estan realitzant a Galícia. A la comunitat gallega, de moment, només s'utilitza aquest sistema en els pacients més greus, segons ha informat la CRTVG.

A la Xina, aquesta tècnica s'està estenent arran dels bons resultats que està obtenint. Les proves a través del recte es consideren menys invasives que les nasals o a través del coll, i també serien més efectives, ja que les traces del coronavirus es mantenen més temps al tracte rectal que a les vies respiratòries.

Dues ciutats xineses exigeixen el test anal als arribats de l'estranger

Les ciutats xineses de Pequín i Qingdao han inclòs proves anals de covid entre els requisits per a les persones que arribin des de l'estranger, informa la premsa oficial.

Segons el diari estatal 'Global Times', tant la capital del país com la de la província oriental de Shandong estan exigint aquest nou mètode de prova com a part dels requisits de quarantena a l'arribada al país des de l'exterior.

Aquests tests, segons experts esmentats pels mitjans locals, sembla que són més precisos que d'altres d'utilitzats comunament fins al moment com la presa de mostres faríngies amb hisops introduïts a través del nas, la més comuna per a les proves PCR, de saliva o de sang.

Les proves anals ja havien sigut utilitzades a Xangai (est) a principis del 2020 com un dels estàndards per autoritzar les altes a pacients de covid hospitalitzats, tot i que després d'un temps les van deixar de banda.

En les últimes setmanes, davant els pitjors rebrots des de mitjans de l'any passat, algunes ciutats han rescatat aquest mètode per comprovar casos sospitosos i per a contactes pròxims d'infectats o, com en el cas de Yangzhou (aquest), per als controls rutinaris a treballadors de cadenes de fred, sector que Pequín té en el punt de mira com un dels possibles responsables de l'última onada de contagis.

«Sents com t'introdueixen els hisops de cotó»

Una persona a qui van fer un test anal ho va descriure com a «estrany» en declaracions al diari local 'Beijing News': «Et treus els pantalons, et recolzes sobre la llitera i sents com t'introdueixen els hisops de cotó a l'anus dues vegades i els giren. Triga com 10 segons en cada ocasió».

A les xarxes socials xineses alguns usuaris estan criticant la mesura i es pregunten si realment és necessària tenint en compte que els mètodes més comuns han demostrat ser efectius.

Citat per 'Global Times', el director del Centre Clínic de Salut Pública de la Universitat de Fudan (Xangai), Lu Hongzhou, va assegurar que les proves anals són «més estables i precises» que les de nas i coll, en què és més probable agafar mostres inutilitzables o donar resultats erronis.