Àngel Sáez, el regidor del PSC a l'Ajuntament de Sant Joan que dissabte a la tarda va ser identificat al bar Avenida de la població incomplint l'horari d'obertura fixat, conservarà l'acta com a membre de l'equip de govern però sense les atribucions que tenia. És l'acord a què han arribat Alternativa per Sant Joan (AxSJ) i el PSC, que governen en coalició en aquest municipi, i que l'alcalde, Jordi Solernou, i la tinent d'alcaldia socialista, Èlia Tortolero, van fer públic ahir en una compareixença conjunta.

La decisió implica retirar a Sáez les regidories de Tecnologies, Infància i Joventut, però per ara no s'anirà més enllà, sense que ni l'alcalde ni Tortolero hagin confirmat si la situació del regidor es mantindrà tot el mandat. Ahir asseguraven que Sáez ha mostrat «el seu penediment», i tot i que hauria posat el seu càrrec a disposició del govern «des del primer moment», la portaveu socialista va dir que «descartem la seva dimissió perquè ha fet una feina excel·lent, i no volem acabar amb el seu futur polític». Per la seva banda, Solernou apuntava que «com a alcalde estic decebut», i deia que malgrat el penediment mostrat per Sáez «li hem d'estirar les orelles». Tanmateix, i en referència al regidor, posava de manifest que «no és del nostre grup municipal», i en aquest sentit «respectem la decisió que ells prenguin». Solernou va remarcar que «tampoc no és potestat de l'alcalde fer fora ningú».

Un dinar que es va allargar

Els fets van tenir lloc dissabte a la tarda. Segons explicava ahir Solernou, la Policia Local va rebre una trucada anònima cap a les 5 d'algú que alertava de soroll i de gent a l'interior d'un bar de la població. També es va donar l'avís als Mossos, i quan els agents s'hi van desplaçar van trobar-hi 15 persones, entre elles el regidor Sáez amb un grup de 8 persones més, a banda de 2 altres clients i 4 treballadors del local. Tots ells van ser identificats i se'ls va imposar una multa administrativa. Igualment s'ha sancionat al propietari del local.

Tant Solernou com Tortolero van denunciar ahir els fets, però la regidora socialista va voler puntualitzar que «no es tractava de cap festa ni hi havia 30 persones» com s'hauria afirmat per part de qui va donar l'avís. Segons van explicar en la compareixença d'ahir, el motiu de la trobada era un dinar d'aniversari «que va començar tard i se'ls va allargar».

«Jo sóc la primera a qui va trucar», apuntava ahir Tortolero en referència al regidor, «que va posar el seu càrrec a disposició meva des del minut zero». Solernou també va ser informat dels fets «entre les 7 i les 8» de dissabte, en aquest cas per la Policia Local. L'alcalde i Tortolero no van parlar d'aquesta qüestió fins diumenge , i es van emplaçar per a ahir dilluns al matí, en una trobada en què es va prendre la decisió de retirar-li les atribucions com a regidor, però no l'acta, i això vol dir que «passarà a cobrar com un regidor de l'oposició», deia Solernou, tot i que es mantindrà dins del grup socialista i a l'equip de govern.

Un afer que arriba fins a Illa

El cas del regidor Sáez ha arribat fins a altes instàncies del partit, fins al punt que el candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, s'hi va referir ahir al matí en roda de premsa, i va apuntar que en cas d'haver incomplert les recomanacions sanitàries «haurà de donar explicacions i deixar eventualment les responsabilitats». Segons va dir, Illa feia aquestes declaracions sense conèixer el detall dels fets, però va reiterar que els representants polítics han de ser «exemplars» i han d'atendre les recomanacions de les autoritats.

Tortolero entén que la decisió presa no contradiu el que va dir Illa, i ahir insistia que «em semblaria injust acabar amb el futur polític [de Sáez] per uns fets que no estem salvant, però creiem que mereix una segona oportunitat».

Les àrees de govern que fins ara ostentava Sáez es repartiran entre els dos regidors restants que el PSC té a l'Ajuntament de Sant Joan. L'alcalde explicava que s'haurà d'aprovar el nou cartipàs en un ple, que podria ser extraordinari, o en l'ordinari previst per d'aquí a tres setmanes.