Els responsables del Departament de Salut volen que les mesures restrictives posades en vigor el 7 de gener i que s'haurien d'acabar diumenge que ve, 7 de febrer, es mantinguin en la major part per la gran quantitat de pacients ingressats a les UCI, 730 ahir.

Les dades es manenen tossudes i el nombre d'ingressats, entre plantes convencionals i les unitats de cures intensives dels hospitals catalans, era elevat ahir, 2.977 pacients, gairebé tres mil, una xifra que ha de descendir abans que la variant britànica s'ensenyoreixi de la pandèmia i causi més contagis.

Amb aquest panorama, el secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, en absència de la consellera Alba Vergés, que està aïllada per ser contacte d'un cas positiu, i el coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19, Jacobo Mendioroz, va alertar ahir que es proposarà mantenir les restriccions més enllà del dia 7. Els contagis a Catalunya van a la baixa i els ingressos a les UCI comencen a alentir-se tot i que de forma «exasperadament lenta», va considerar Ramentol, la qual cosa «fa pensar que el gruix de les mesures hauran de mantenir-se» en el temps. «No seria oportú -va afegir- que es proposés una relaxació notòria perquè el risc seria altíssim», encara més tenint en compte la variant britànica del virus, molt més contagiosa, i la seva possible influència en l'increment de casos positius les properes setmanes.

Ramentol va indicar, a més, que «no es pot descartar cap altra mesura» més estricta, com un possible confinament domiciliari, si la situació ho requereix, tot i que aquesta opció no pot aprovar-la el Govern sinó l'executiu de Pedro Sánchez. L'alta ocupació hospitalària ha fet que s'hagi hagut de desprogramar entre un 20 i un 30% de les intervencions quirúrgiques no urgents als hospitals catalans, va dir Ramentol. «L'impacte assistencial ha estat clarament superior en la tercera onada que en la segona», va afirmar.

La bona notícia és que els contagis per covid-19 a les residències d'ancians de Catalunya comencen a baixar des de fa uns deu dies, gràcies, amb tota probabilitat, a la vacunació d'usuaris i treballadors.