El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va justificar ahir la seva decisió de mantenir els comicis del 14-F perquè la seva suspensió infringia el dret al vot, ja que no veu una «causa de força major» que impedeixi celebrar-los en plena pandèmia, en què es permeten activitats «menys transcendents».

Així ho sosté la secció cinquena de la sala contenciosa del TSJC en la sentència en què argumenta les raons de la seva decisió d'anul·lar el decret del Govern que suspenia les eleccions del 14F -la decisió de la qual va avançar divendres passat, primer dia de la campanya-, en un escrit que es pot recórrer davant el Tribunal Suprem, encara que això no paralitzaria el procés electoral.

En la sentència, que compta amb un vot particular d'un dels set magistrats de la sala, el TSJC adverteix que suspendre les eleccions del 14-F -que ja havien estat convocades- sense una «causa de força major» no està justificat, lesionaria el dret fonamental al vot i obriria un «període prolongat de provisionalitat en el funcionament de les institucions democràtiques de Catalunya». La sala, que ressalta que l'actual estat d'alarma contempla «expressament» que es puguin mantenir els processos electorals, apunta que el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, en funcions de president després de la inhabilitació de Quim Torra, «no està habilitat expressament» per suspendre o ajornar eleccions. Per aquest motiu, sosté que únicament una situació «imprevisible» que determini la «impossibilitat» de celebrar les eleccions per raons de protecció de la salut pública «podria autoritzar un ajornament», com va ocórrer en el cas de les autonòmiques gallegues i basques del 2020. Així, la sala adverteix que si s'alteressin a pitjor les condicions epidemiològiques, «de manera que no pugui votar-se amb les degudes garanties de seguretat sanitària», i es produís un canvi normatiu de l'estat d'alarma o s'endurissin les restriccions, sí que es podria plantejar la suspensió, per causa de «força major» que ara no aprecia a Catalunya.

Un dels motius pels quals la sala no veu causa de força major per impedir la celebració dels comicis és perquè valora les mesures adoptades per les administracions per flexibilitzar el vot no presencial i per prevenir el contagi en la jornada electoral. En aquest sentit, la sala subratlla que les restriccions vigents a Catalunya no han variat des que es van convocar les eleccions i permeten exercir «lliurement» algunes activitats «no essencials», per la qual cosa no creu «justificada» la suspensió d'una cita electoral «quan els riscos que suposa no són obstacle per a d'altres activitats, eventualment menys transcendents que l'exercici del dret de sufragi».