Un 6% dels casos positius de la covid a les comarques del Bages, Berguedà i Moianès són de la variant britànica, segons les estimacions de l'institut d'investigació IrsiCaixa que dirigeix el doctor Bonaventura Clotet. El laboratori d'IrsiCaixa ha dut a terme la seqüenciació genòmica de les mostres de pacients positius per coronavirus de la Catalunya central sospitosos de contenir la variant britànica. En 11 dels 757 casos positius que hi va haver la segona setmana de gener es va confirmar la presència de la nova variant. Un 1,5 %. Ara ja serien el 6,04 %.

La Fundació Althaia de Manresa és qui analitza les PCR's de l'Institut Català de la Salut i dels centres sanitaris del Bages, Berguedà, Moianès i Solsonès. Els casos sospitosos de ser de la variant britànica, que ha alarmat perquè s'encomana molt més fàcilment, es detecten perquè el laboratori reconeix totes les parts del virus excepte la proteïna que ha canviat, anomenada Spike (S). «Quan el sistema no la detecta, vol dir que hem de sospitar que la mostra analitzada contingui la variant britànica», explica Marc Noguera Julian, investigador associat del grup de Genòmica Microbiana a IrsiCaixa. «Per poder-ho confirmar cal seqüenciar el virus sencer, o sigui, llegir lletra per lletra la informació que hi ha en el seu genoma».

Els casos sospitosos

Aquest procés, però, no es fa d'un dia per l'altre, sinó que necessita temps. Entre 2 i 3 setmanes. Per aquest motiu el departament de Salut a la Regió Sanitària de la Catalunya Central ha anunciat que qualsevol cas que detecti el laboratori d'Althaia i que es consideri sospitós de ser de la variant britànica es tractarà com si fos positiu per aplicar el protocol de màxima precaució tenint en compte que es tracta d'una variant que s'encomana molt més fàcilment. Es vol evitar, així, que es disparin els contagis i, com a conseqüència d'això, la pressió assistencial.

Segons el metge i investigador principal del grup de Genòmica Microbiana a IrsiCaixa, Roger Paredes, els percentatges detectats a les comarques centrals no són extrapolables a Catalunya, però pot passar a altres àrees.

Tot i això, considera que s'han de seqüenciar mostres de forma rutinària «per entendre a què ens estem enfrontant».

IrsiCaixa, els serveis de Microbiologia i Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol i el servei de Genòmica Translacional de l'IGTP, formen el node de seqüenciació del Campus Can Ruti de Badalona, que vol seqüenciar més de 200 mostres de positius sospitosos a la setmana. Un fet que ajudaria a aclarir la caracterització de les diferents variants del virus que circulen actualment pel país, afirmen responsables de la investigació.