La situació d'investigada de la candidat de JxCat, Laura Borràs, va fer ahir que es qüestionés la seva idoneïtat com a candidata. El president d'ERC, Oriol Junqueras, va comentar en declaracions a La Sexta que si Laura Borràs milités a Esquerra hauria hagut de renunciar a ser candidata a la presidència de la Generalitat, pel fet de ser investigada per un cas de presumpta corrupció. I les paraules de Junqueras van arribar després que, en declaracions a La 2 i Ràdio 4, la cap de llista de la CUP, Dolors Sabater, digués que si Borràs seguís imputada després del 14-F això seria «un impediment» perquè la formació anticapitalista li donés suport en una eventual investidura.

En canvi, la consellera de Justícia, Ester Capella, va evitar aclarir en una roda de premsa posterior a l'acte de presentació del programa sectorial sobre «dret a l'habitatge» si ERC estaria disposada a investir com a presidenta de la Generalitat Borràs, mentre segueixi sent investigada judicialment pel presumpte fraccionament irregular de contractes públics.

Junqueras va al·ludir a la situació en què es troba Borràs, investigada pel Tribunal Suprem per l'adjudicació presumptament irregular a un amic de 18 contractes per valor de 259.863 euros quan dirigia la Institució dels Lletres Catalans, abans de fer el salt a la política. «Sempre que ERC s'ha trobat amb una situació d'aquest tipus, ha demanat a aquest militant que renunciés a ser candidat», va dir Junqueras, que va destacar que Esquerra pot presumir de «90 anys d'història impol·luta, sense cap cas de corrupció».

Davant de les veus de JxCat que qüestionen l'estratègia d'ERC, va subratllar: «A mi, lliçons d'independentisme no me les donarà ningú. Soc independentista des que tinc ús de raó».

Pel que fa a la CUP, després que Sabaté assegurés que «seria millor que s'hagués aclarit aquest tema abans», la formació va puntualitzar en un comunicat que Borràs «ja ha demostrat el seu compromís contra la corrupció però també la seva solidaritat contra la repressió i les causes d'Estat». «Considerem que l'independentisme no es pot permetre ni una ombra de dubte. Així i tot, l'únic veto que la CUP va posar sobre la taula és a un govern que continuï amb la paràlisi dels últims tres anys» va afegir. També Sabater va matisar més tard les seves paraules anteriors en un acte electoral, i va recalcar que els únics «vetos» de la CUP de cara a una investidura són per a un Govern «del 155» o per a un executiu que «continuï amb la paràlisi» independentista que ha suposat al seu judici la coalició de JxCat i ERC.

La consellera Capella, però, va preferir no valorar el que diuen altres partits i es va limitar a recordar que, «en 90 anys d'història ERC no ha tingut ni un sol cas de corrupció», per la qual cosa qui desitgi «un Govern transparent amb parets de vidre i butxaques netes, que voti Esquerra Republicana». Segons Capella, ERC es presenta a aquestes eleccions per guanyar-les «i està en condicions de liderar un Govern capaç de sumar altres forces polítiques entorn d'un projecte republicà en favor de l'autodeterminació, l'amnistia» i una reconstrucció postcovid «amb criteris de justícia social».

Per la seva banda, la candidata de JxCat a la presidència de la Generalitat, Laura Borràs, va dir en una entrevista a TV3, estar predisposada a teixir aliances amb «formacions polítiques amb representació parlamentària que estiguin per la independència», la qual cosa inclouria la CUP i el PDeCAT, si aconsegueix obtenir escó. En aquest sentit, va afirmar que si el 15 de febrer l'escenari és de «majoria independentista», amb el desig que JxCat estigui «al capdavant», ella és partidària de posar les bases d'un nou executiu compartit, però que «no repeteixi els errors que ha tingut aquest Govern, errors de tenir dos governs en un», va afegir.