Les Juntes Electorals de Zona han rebut més de 9.100 peticions de membres designats per a les meses electorals dels comicis del 14 de febrer a Catalunya perquè se'ls eximeixi d'aquesta obligació, de les quals 3.250 han estat presentades a la ciutat de Barcelona.

En el conjunt de Catalunya, han estat elegits uns 82.000 membres per ser presidents o vocals de les 9.117 meses electorals per a les eleccions convocades el 14F, i solament a la ciutat de Barcelona, a data del passat divendres 29 de gener, 3.250 ciutadans han demanat que se'ls eximeixi d'aquest deure, segons va informar ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

També a data del 29 de gener consten 849 al·legacions presentades per no participar en una mesa electoral a Granollers, 838 a Sant Feliu de Llobregat i 622 a Terrassa. A més, fins ahir les Juntes Electorals de Zona havien rebut 1.012 peticions a Sabadell, 648 a Arenys de Mar, 463 a Vic, 384 a Igualada i 356 a Vilanova i la Geltrú i 687 a Reus.

Aquestes xifres sobre peticions per no formar part de les meses electorals, molt elevades a causa de la pandèmia de coronavirus, són encara provisionals, de manera que el nombre final podria ser superior.

Els ciutadans poden presentar un escrit a la Junta Electoral, ja sigui de forma telemàtica o presencialment, al·legant els motius pels quals demanen que se'ls alliberi d'estar en una mesa electoral, adjuntant a aquesta petició la documentació que acrediti la seva situació.

El termini per impugnar la incorporació a una mesa electoral és de set dies naturals des que es rep la comunicació oficial, sense perjudici que, una vegada finalitzat el termini i fins al moment de conformar les meses, les Juntes Electorals atendran totes aquelles causes sobrevingudes.

Una vegada presentades les al·legacions, la Junta Electoral ha de valorar abans de la celebració de les eleccions si estima o no la petició del ciutadà, al qui respondrà abans del dia de les votacions de forma telemàtica.

En paral·lel a aquestes peticions dirigides a la Junta Electoral de Barcelona, el Síndic de Greuges va assegurar dijous passat 28 de gener haver rebut més de 1.130 queixes de persones designades per a les meses electorals que han demanat empara a aquesta institució.

D'altra banda, El total de sol·licituds de vot per correu ascendeix, fins ahir, a 183.000, la qual cosa suposa un augment del 180% respecte al mateix període en les eleccions autonòmiques celebrades el 2017.

Segons van explicar a Efe fonts de la Conselleria d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, aquestes xifres signifiquen el màxim absolut de vot per correu en uns comicis a Catalunya, en superar les 170.000 sol·licituds de les eleccions generals de 2016.

El termini per sol·licitar el vot per correu estarà obert fins aquest divendres 5 de febrer.

La situació epidemeològica de Catalunya a causa de la Covid ha disparat així les sol·licituds de vot per correu de cara a les eleccions del 14F.