El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va anunciar ahir que s'ha detectat ja a Catalunya el primer cas de la variant sud-africana, el segon de l'Estat. Es tracta d'una persona de Barcelona que sembla que no té relació amb un viatge al país africà. Pel que fa a la soca britànica, s'ha observat en tot el territori en diferents proporcions, des d'un 3-5% a un 10-12% dels casos.

Des de Salut constaten que la introducció d'aquestes variants ja s'ha produït als països de l'entorn de Catalunya, amb els que Catalunya hi té relació. Aquestes dues soques, juntament amb la del Brasil, són més contagioses.

El cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola, va explicar que l'anàlisi per detectar la presència de variants es fa amb mostres aleatòries. Per això, no descarta que pugui haver-hi ja més casos de la variant sud-africana.

Pumarola també va destacar que després de l'associació entre quatre grans hospitals per incrementar els esforços en el seguiment de les variants ja poden confirmar que la variant britànica s'ha detectat a tot el territori de Catalunya, amb majors proporcions en els nuclis urbans, com l'àrea metropolitana sud, on s'ha registrat fins a un 13% d'aquesta soca en les mostres analitzades.

Segons Pumarola, les variants els preocupen perquè comparteixen una mutació que dona «major eficàcia a l'hora d'entrar» i són més transmissibles. De fet, Argimon vaticina que segurament la britànica acabi sent la predominant a Catalunya en uns setmanes i per això, augura més casos de covid en general, ja que el virus es transmet millor. Amb tot, també va deixar clar que la variant no és més greu que el virus de Wuhan.

«Hem d'estar preparats perquè tots els virus varien i això farà que vagin apareixent variants i algunes arriben a desplaçar l'anterior si tenen una avantatge selectiva», va assenyalar, per la seva banda, Albert Bosch, catedràtic de Microbiologia de la Universitat de Barcelona i director del Grup de Virus Entèrics.