La situació del covid a Espanya continua sent «molt dolenta i molt delicada». Ho va dir ahir Sanitat, que va confirmar que continua baixant la incidència del coronavirus però no la pressió en les UCI ni els morts i va alertar que molts hospitals ja no tenen capacitat per donar servei.

Amb una incidència acumulada a 14 dies per sota dels 800 casos (783 per cada cent mil habitants), 32 punts menys que ahir, Sanitat adverteix que el descens en el número de morts diaris no es veurà fins que se superi el pic d'ocupació a les UCI.

Ahir, Sanitat va informar de 432 morts més, la qual cosa eleva la xifra de morts a 60.902, dels quals 1.883 s'han registrat en els últims set dies.

A nivell estatal, l'ocupació de les UCI es manté pròxima al 45% i almenys cinc comunitats tenen una ocupació superior al 50% (La Rioja, Comunitat Valenciana, Madrid, Castella-la Manxa i Castella i Lleó), la qual cosa implica que molts hospitals, segons Sanitat, «no tenen capacitat de donar el servei habitual i s'han de reprogramar per a dedicar-se exclusivament al tractament de covid.

A nivell d'hospitalització general hi ha un descens, actualment l'ocupació és del 22,8%, per la qual cosa Sanitat estima que aquí ja va haver-hi un pic que no es veurà en les UCI fins a la setmana que ve i en segons en quines comunitats.

L'hospital madrileny Isabel Zendal va ser avui objecte de polèmica després de transcendir que la directora gerent de l'hospital Príncep d'Astúries d'Alcalá de Henares, Dolores Rubio, va suggerir retirar els telèfons mòbils als pacients per evitar reticències en els trasllats a l'hospital Zendal.